Interviu cu Ionel Ciunt – Am reușit să-l descoasem. Ce simte și ce gândește primarul

S-au împlinit șase ani de când conduce administrația Zalăului.

Reporter:

Ne propunem să aflăm cum gândește primarul Ionel Ciunt, în ideea că din asta putem deduce și ce are de gând și cum face administrație, acum și în viitor, dar suntem tentați pentru început de istoricul de șase ani la conducerea administrației.

Ionel Ciunt:

Când am candidat și am fost ales prima dată, în 2016, știam ce am de făcut, dar asta nu înseamnă că nu am avut emoții mari să-mi asum responsabilitatea de a îmbunătăți consistent calitatea vieții zălăuanilor. O responsabilitate pe care o consider și o voi considera tot timpul mare, o obligație pe care ți-o dictează conștiința. E o emoție-imbold cu care trăiești în fiecare zi. Abia când reușești să faci un bilanț bun a ceea ce s-a realizat într-o anumită perioadă e ca și cum ai lua un calmant. Dar a doua zi emoția obligației față de oameni revine puternic.

La început era copleșitoare ideea că sunt atât de multe de făcut pentru zălăuani, cum vor fi prioritizate obiectivele pentru a ajunge repede la rezultate. Trebuia început, desigur, cu optimizarea administrației, N-ar fi avut nicio eficiență să ne apucăm de un obiectiv sau altul fără să fim siguri că administrația are potențial să putem face ceva consistent și coerent. Am avut talent, sau noroc, sau poate am fost binecuvântat să reușesc să fac și să motivez o echipă de conducere din oameni buni – și profesional și din punct de vedere al caracterului. Împreună am dat alt suflu administrației. În administrația din Zalău au fost întotdeauna mulți oameni valoroși profesional și a trebuit doar să fie stimulați și să li se dea încredere să facă trea-bă, să li se recunoască ce este bun în munca lor. Și așa au apărut rezultate din ce în ce mai mari, cu impact din ce în ce mai mare în viața zălăuanilor, pe care cetățenii le apreciază. În 2020 am primit din partea lor un nou mandat. Am resimțit realegerea ca pe o încurajare să continuăm ce am început, dar obligatoriu în viteză din ce în ce mai mare.

Reporter:

Așadar, obținem un angajament că administrația menține ritmul alert și ne promiteți viitorul la cote mari?

Ionel Ciunt:

Să creștem ritmul în care se împlinesc obiective cu efecte pozitive semnificative în viața zălăuanilor este scopul în sine; urmărim acest scop prin ce facem și la ce ne obligăm să împlinim în fiecare zi. Întotdeauna am considerat nepotrivite promisiunile și am considerat potrivit să faci cu seriozitate ceea ce te-ai angajat să faci. Așa ești sigur că ajungi repede la rezultat. În funcție de asta va fi și viitorul. Cred că prin ceea ce am spus tocmai am făcut un angajament, nu-i așa?

Sunt convins că cetățenii nu au nevoie de expuneri justificative despre cum face administrația ceva anume, cât costă, cât timp e necesar, alte detalii. Ei au nevoie să vadă obiectivul atins, problema rezolvată. Au angajat o administrație să se ocupe de detalii și să facă treaba de la cap la coadă. Ne lovim adesea de piedici, de la cele legate de legislație la cele privind posibilitățile de finanțare. Noi trebuie să găsim soluțiile cele mai rapide.

Reporter:

Sunt întotdeauna cetățeni nemulțumiți, de o anumită situație, de o problemă cu care se confruntă.

Ionel Ciunt:

Cel mai greu ca șef al administrației este să te confrunți cu presiunea solicitărilor pentru diverse situații, pentru că sunt în fiecare zi și sunt multe. Majoritatea sunt de interes limitat la o persoană sau grupuri mici, dar asta nu înseamnă că nu sunt justificate. Toate te vizează când ești primar.

Suntem ca în situația reconstruirii unei gospodării mari, pe care trebuie să o și renovăm și să o și extindem în același timp. Nimeni în lumea asta nu dispune de resurse nelimitate. Așa că nici noi nu avem o baghetă magi-că. Ne încărcăm cu problemele sesizate din comunitate, nici una nu este neimportantă. Dar suntem eficienți profesional dacă o punem corect în rândul priorităților. E normal ca prima data să renovezi, să pui lucrurile în ordine, acolo unde au treabă și petrec cel mai mult timp cei mai mulți cetățeni. Fără să neglijezi urgențele care se ivesc în alte părți. Și progresiv să ajungi la detaliile comunității. Asta facem, de fapt, organizăm resursele, le mobilizăm în funcție de nevoile pe termen lung și după nevoile care impun intervenții neplanificate, să obținem eficiență maximă din ce avem. Suntem profesioniști buni dacă facem asta bine.

Dacă cineva rămâne cu o problemă nerezolvată mai mult timp decât se așteaptă nu înseamnă că o ignorăm. Înseamnă că nemulțumirea lui ne apasă și pe noi până reușim să mobilizăm resursele necesare să soluționăm situația.

Reporter:

Cum se împacă atribuțiile de primar și viața publică cu viața personală pentru Ionel Ciunt?

Ionel Ciunt:

Cred că pentru oricine activitatea legată de munca pe care o face și de obiectivele profesionale întrepătrunde viața personală. Poate în măsură diferită. Când ești persoană publică și ai responsabilități mari trebuie să te împaci că acestea fac parte din viața ta și după programul de lucru. Desigur, le integrezi cât mai armonios posibil. Dar, ca primar, ai treabă cam toată ziua. Se întâmplă adesea să te gândești la soluțiile pentru o problemă dificilă chiar și după ce te-ai îmbrăcat în pijama. Pentru că a doua zi, când ajungi în costum la birou, ai cel puțin începutul la o rezolvare. Și dacă peste zi faci ce trebuie ai mulțumirea că ai pus lucruri în ordine și că de asta beneficiază mulți oameni. Întrebarea dumneavoastră cred că sugerează o posibilă corvoadă din cauza funcției publice. Nu-i vorba de așa ceva, cât timp în ceea ce faci găsești satisfacția lucrului împlinit, când feedback-ul din comunitate este bun. Emoția pozitivă ne face viața frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *