Investiții importante urmează să fie finalizate în cursul anului 2022 la Șamșud
După un an de succes, administrația locală din Șamșud este optimistă în ceea ce privește acest an. Primarul Zoltán Bántó a declarat că anul 2022 va fi unul de finalizare a lucrărilor în curs și de „înfrumusețare” a comunei.
„Avem proiecte care au fost începute, vrem să le finalizăm și să le predăm. Nu ducem lipsă de planuri, iar dacă luăm în calcul bugetul de anul trecut, am avut un an bun, pentru că pe 10 decembrie am finalizat cea mai mare investiție din istoria comunei: am construit rețeaua de apă și canalizare, iar după ce vom racorda 650 de locuințe la rețea, o vom preda spre exploatare Companiei de Apă Zalău”, a spus primarul. Investiția totală a costat 20 de milioane de lei, a adăugat Zoltán Bántó.
În ciuda vremii nefavorabile, construcția sălii de sport din curtea școlii este în curs de desfășurare, lucrările de amenajare interioară sunt în desfășurare și se așteaptă ca elevii să înceapă să folosească noua facilitate sportivă în a doua jumătate a acestui an.
„La începutul lunii septembrie, în ziua în care a început școala, am început construcția sălii de sport, care va include vestiare, toalete, spații de birouri și o cameră de încălzire exterioară. Acesta este un mare pas înainte pentru comunitate, pentru că până acum orele de gimnastică se țineau în vechea grădiniță, pe care am renovat-o și am transformat-o în centru cultural. Imediat ce noua sală sportivă va fi finalizată, aceasta va fi deschisă comunității locale, iar elevii nu vor mai fi nevoiți să facă sport în noroi și zăpadă”, a declarat primarul.
Un teren de fotbal vechi din spatele școlii a fost inclus în bugetul din acest an. După inaugurarea sălii de sport din Șamșud, Compania Națională de Investiții (CNI) va renova și terenul de sport din Valea Pomilor.
„Avem copii, avem un număr din ce în ce mai mare de copii, avem un viitor, tineri care vor să facă sport, o comunitate, deci nevoia de sport trebuie luată în considerare”, a spus primarul Zoltan.
În această primăvară, va fi finalizat drumul spre Bogdand (județul Satu-Mare), care, deși este deja în folosință, mai are nevoie de câteva poduri și de finalizarea pârâului. Antreprenorul face deja ultimele retușuri la accesele către proprietăți, astfel încât aceasta ar putea fi deschisă circulației anul acesta.
Anul trecut, pe locul fostei grădinițe a fost finalizat un centru cultural, iar una dintre încăperile acestuia a fost transformată în muzeu al satului, unde sunt expuse, printre altele, costumul tipic șamșodian, un pat și fotografii vechi. Sala mobilată cu gust este plină de obiecte donate de persoane în vârstă și așteaptă deschiderea oficială, care a fost anulată din cauza pandemiei. Primarul a spus că una dintre cele mai vechi case din sat a fost găsită și este în curs de achiziționare, iar odată ce acest lucru va fi făcut, muzeul satului va fi mutat acolo pentru a salva comorile trecutului.
Prin intermediul programului Anghel Saligny, admimistrația locală din Șamșud dorește să asfalteze străzile din comună, să înlocuiască podurile vechi, să construiască o pistă de biciclete prin intermediul Planului Național de Refacere (PNRR) și să facă progrese în domeniul digitalizării.
Renovarea cabinetului medical local este în curs de desfășurare, amenajarea peisagistică este planificată pentru acest an, o stație de încărcare a mașinilor electrice va fi instalată prin licitație și iluminatul public va fi instalat în podgorie. Din cauza situației epidemice, cursa de ciclism montan a fost anulată anul trecut, dar există cerere și pentru anul acesta, iar primarul ar dori să se înscrie în cursa pentru începători.
„Avem planuri, dar cel mai așteptat de populația comunei este instalarea rețelelor de apă și canalizare. Odată ce se va face acest lucru, vor urma și mici investiții„, a spus primarul.