ITM a controlat 97 de firme în septembrie și a dat 26 de sancțiuni contravenționale

Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj se desfășoară în baza Programului Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii stabilit pentru anul 2023, precum și a Programului Propriu de Acțiuni al instituției pentru anul în curs.

Pe parcursul lunii septembrie 2023, s-au desfășurat controale privind respectarea legislației în vigoare în domeniile de competență: relații de muncă și securitate și sănătate în muncă.

Control relații de muncă

Acțiunile întreprinse au avut ca obiectiv în principal identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, dar și a celor care încalcă alte prevederi ale legislației din domeniul relațiilor de muncă referitoare la timpul de muncă și de odihnă, ore suplimentare, munca în repaus săptămânal și în sărbători legale, etc.

Au fost controlați 64 agenți economici, din care 18 au fost sancționați, aplicându-se 4 amenzi în cuantum total de 39.000 lei și 26  avertismente.

În urma controalelor, a fost identificată o persoană care presta activitate fără a  avea încheiat contract  individual de muncă în formă scrisă,  angajatorul fiind sancționat contravențional.

Neconformitățile constatate  pe parcursul controalelor au fost următoarele:

  1. nu se respectă dispozițiile legale privind sărbătorile legale și munca de noapte;
  2. la locul de muncă organizat al angajatorului nu sunt păstrate copiile contractelor  individuale de muncă pentru toți salarații;
  3. nerespectarea obligației, ca anterior începerii activității, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă;
  4. nu se ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat;
  5. nu se respectă obligația plății salariilor cel puțin o dată pe lună de la data stabilită în contractul individual de muncă;
  6. acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară;
  7. nu se respectă termenele de transmitere a elementelor contractului individual de muncă și a modificării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic;
  8. nerespectarea obligației de informare a inspectoratului teritorial de muncă cu privire la prestatorii de servicii;
  9. registrul electronic se completează cu date eronate sau incomplete;
  10. salariatului nu i se eliberează adeverința de vechime în muncă la încetarea activității;
  11. neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite;
  12. salariatul detaşat de pe teritoriul României nu este informat cu privire la elementele constitutive ale remuneraţiei la care are dreptul, în conformitate cu legislaţia aplicabilă în statul membru gazdă, şi nivelul acestora, conform prevederilor Legii nr.16/2017.

Control securitate și sănătate în muncă

Controalele efectuate au vizat în special respectarea prevederilor Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, H.G nr.1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 precum și  altor acte normative specifice din domeniu.

În cursul lunii inspectorii de muncă au  verificat 33 agenți economici fiind aplicate 8 sancțiuni contravenționale, din care o amendă  în valoare de 8.000 lei  și 7 avertismente.

În cadrul controalelor au fost constatate o serie de deficiențe, după cum urmează:

  1. lipsa certificatului de conformitate eliberat de INSEMEX PETROSANI GANEx pentru echipamentele de muncă care sunt utilizate în mediu exploziv;
  2. lipsa autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;
  3. tematicile de instruire introductiv-generală și la locul de muncă sunt incomplete;
  4. activitatea de prevenire și protecție nu este organizată corespunzător la nivelul unității;
  5. lipsa semnalizărilor de securitate a zonelor de acces cu înălțime joasă;
  6. controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007 pentru toți lucrătorii;
  7. instruirea introductiv generală a lucrătorilor  nu s-a finalizat  cu verificarea cunoștințelor pe bază de teste;
  8. nu se asigură echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor
  9. nerespectarea obligației de a obține autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi.

La angajatorii la care s-au constatat nereguli au fost aplicate, în ambele domenii de competență, sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, totodată, fiind dispuse măsuri obligatorii de remediere a neconformităților constatate.

  • Luminița Elena Nemeș,                                     
  • Inspector șef 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *