ITM Sălaj despre mecanismul de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară
Legea nr.283/13.11.2024 pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut pe țară conform directivei europene privind salariul minim adecvat în Uniunea Europeană (UE) a fost publicată în Monitorul Oficial nr.1139/14.11.2024.
Noul mecanism prin care se va stabili și apoi actualiza anual salariul minim în România va ține cont de puterea de cumpărare luând în considerare costul vieții, de nivelul general al salariilor și de distribuția acestora, de rata de creștere a salariilor, dar și de nivelul productivității la nivel național.
Printre cele mai importante modificări ale Legii nr.53/2003 Codul muncii se numără detalierea componenței salariului prevăzută la art. 160 din Codul muncii, care stabilește următoarele:
„(1) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri.
(2) Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute plătite unui salariat pentru munca pe care o prestează pe parcursul unei luni calendaristice, în care nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri.
(3) Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil, conform prevederilor art.162 alin.(1).
(4) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, în condițiile art.164, corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”
care se completează cu prevederile art.164 alin.(12):
„Angajatorul este obligat să garanteze în plată salariaților un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut prevăzut la art. 160 alin. (3)”.
Astfel, rezultă că angajatorul e obligat să garanteze în plată un salariu de bază brut lunar cel puțin egal cu salariul minim stabilit potrivit actului normativ sau contractului colectiv de muncă aplicabil.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, fiind actualizat periodic o dată pe an, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.
Nivelul acestuia se stabilește și se actualizează pe baza procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, aprobată prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.
În cazul raporturilor juridice de muncă neîntemeiate pe un contract individual de muncă, reglementate prin legi speciale, angajatorul are obligația de a stabili și garanta în plată un salariu de bază/remunerație, în conformitate cu prevederile Codului muncii, al cărui/cărei nivel nu poate fi mai mic decât cel al salariului de bază minim brut orar calculat în funcție de salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit anual prin hotărâre a Guvernului, sau prin contractul colectiv de muncă(CCM) aplicabil.
Luminița Elena Nemeș
Inspector șef