Liderii europeni reacționează dur după atacul Rusiei: Vom trage Kremlinul la răspundere
Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul „nejustificat” asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen.
„În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter. „Vom trage Kremlinul la răspundere”, a avertizat şefa Comisiei Europene în acelaşi mesaj.
„Astăzi dimineață devreme, trupele rusești au invadat Ucraina, o țară liberă și suverană. Încă o dată, în centrul Europei, femei, bărbați și copii nevinovați mor sau se tem pentru vieților lor. Condamnăm acest atac barbar și argumentele cinice care îl justifică.
Este președintele Putin, care readuce războiul în Europa. În aceste ore întunecate, Uniunea Europeană și oamenii săi sunt alături de Ucraina și poporul său. Ne confruntăm cu un act de agresiune fără precedent a conducerii ruse împotriva unei țări suverane, independente. Ținta Rusiei nu este doar Donbas, ținta nu este doar Ucraina, ținta este stabilitatea în Europa și ordinea păcii mondiale. Și îl vom trage la răspundere pe președintele Putin pentru acest lucru.
Mai târziu în cursul zilei de astăzi, vom prezenta pentru aprobarea liderilor europeni un pachet de sancțiuni masive și concentrate. Cu acest pachet, vom lua în vizor sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului la tehnologiile și piețele care sunt cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea sa de modernizare. Pe lângă acestea, vom îngheța activele Rusiei în UE și vom stopa accesul băncilor rusești la piețele financiare europene. Pentru primul pachet de sancțiuni, suntem aliniați îndeaproape cu partenerii și aliații noștri – SUA, Marea Britanie, Canada dar și, spre exemplu, Japonia și Australia. Aceste sancțiuni sunt făcute pentru a avea un impact mare asupra intereselor Kremlinului și abilitatea lor de a finanța războiul.
Și știm că milioane de ruși nu vor război. Președintele Putin încearcă să dea înapoi timpul la vremurile imperiului rus. Însă prin aceasta el pune în pericol viitorul poporului rus. Cer Rusiei să înceteze imediat violența și să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. Nu-l vom lăsa pe președintele Putin să dărâme arhitectura de securitate care a dat Europei pacea și stabilitatea de-a lungul a multe decenii. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept cu legea nemiloasă a forței. Nu ar trebui să subestimeze hotărârea și puterea democrațiilor noastre.
Istoria a arătat că societățile și alianțele construite pe încredere și libertate sunt reziliente și de succes. Și asta este exact lucrul de care autocrații se tem. UE este alături de Ucraina și de poporul său. Vom continua să-i sprijinim. Ucraina va izbuti”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Liderii UE urmează să se întrunească într-un summit de urgenţă în cursul zilei de joi, la Bruxelles, după ce o primă serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei a intrat în vigoare miercuri.
Scholz: Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că operaţiunea militară rusă lansată în Ucraina este „o încălcare flagrantă” a dreptului internaţional, vorbind despre o zi „îngrozitoare pentru Ucraina” şi „o zi neagră pentru Europa”.
„Germania condamnă cât se poate de ferm acest act lipsit de scrupule al preşedintelui (Vladimir) Putin. Suntem solidari cu Ucraina şi cu locuitorii săi”, a transmis el într-un comunicat. „Este o zi îngrozitoare pentru Ucraina şi o zi neagră pentru Europa”, a adăugat Scholz.
El a mai precizat că Berlinul se va consulta cu partenerii săi din G7, NATO şi UE.
Boris Johnson se declară „îngrozit” de „evenimentele înspăimântătoare” din Ucraina
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis că este „îngrozit de evenimentele înspăimântătoare din Ucraina” şi că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre următorii paşi, relatează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin „a ales calea vărsării de sânge şi a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei”, a scris Johnson pe Twitter.
„Marea Britanie şi aliaţii noştri vor răspunde în mod hotărât”, a adăugat el.
La rândul său, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a condamnat atacul asupra Ucrainei şi a promis un răspuns al comunităţii internaţionale la acest „act teribil de agresiune”.
„Condamn ferm acest atac înspăimântător şi neprovocat pe care l-a lansat Putin asupra poporului ucrainean”, a scris ea pe Twitter. „Suntem alături de Ucraina şi vom lucra cu partenerii noştri internaţionali pentru a răspunde la acest act teribil de agresiune”, a adăugat ministrul britanic de Externe.
Franţa denunţă „dispreţul” manifestat de Rusia faţă de Naţiunile Unite (ambasador)
Ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a denunţat „dispreţul” manifestat de Rusia faţă de ONU după decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina, a informat France Presse, citată de Agerpres.
„Rusia a ales războiul. Franţa condamnă în cei mai fermi termeni declanşarea acestor operaţiuni”, a adăugat el.
Anunţul preşedintelui rus a venit chiar în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU era reunit pe tema crizei dintre Ucraina şi Rusia
Această decizie, „chiar în momentul în care acest Consiliu era reunit, ilustrează dispreţul cu care Rusia tratează dreptul internaţional şi Naţiunile Unite”, potrivit ambasadorului francez.
„Solicităm Rusiei să respecte dreptul internaţional umanitar în toate circumstanţele, facem apel la protecţia şi respectul tuturor civililor, mai ales persoanele vulnerabile, femeile şi copiii, precum şi personalul umanitar”, a mai spus el.