Lupta cu virusul PPA în Sălaj, tot mai dificilă din cauza comerțului ambulant de animale
În cursul lunii august au fost declarate 14 focare de PPA (Pestă Porcină Africană) la porcul domestic în localitățile: Crasna 5 focare, Popeni 2 focare și câte 1 focar în Hida, Noțig, Zalău, Sântămărie, Rona, Horoatu Crasnei, Fântânele-Rus.
Tot în luna august DSVSA Sălaj a închis 12 focare de PPA la porcul domestic în localitățile: Tusa 3 focare, Preoteasa 2 focareși câte 1 focar în Iaz, Cosniciu de Jos, Hurez, Ip, Valcău de Sus, Șeredeiu, Someș Odorhei.
Din păcate focarul declarat la Noțig și Rona blochează activitatea comercială pentru o perioadă de 30 de zile din 9 exploatații comerciale (ferme), respectiv pentru toată luna septembrie. În cele 9 ferme sunt peste 10.000 de capete de porcine.
Cauze și sancțiuni aplicate de DSVSA Sălaj:
S-au aplicat sancțiuni pentru vânzarea-cumpărarea de porcine fără documente și fără să fie crotaliate, nedeclararea mortalităților și îngroparea cadavrelor în alte locații decât cele prestabilite. Valoarea amenzilor aplicate este de 3300 lei, ia o parte dintre proprietarii de animale nu au primit despăgubiri.
Recomandările DSVSA Sălaj pentru limitarea răspândirii virusului PPA!
În gospodăriile populaţiei, DSVSA Sălaj recomandă verificarea respectării normelor sanitar-veterinare privind identificarea şi înregistrarea animalelor şi intensificarea controalelor în vederea interzicerii creşterii extravilane (stâne, cantoane, societăţi agricole, alte clădiri dezafectate etc.).
Medicul veterinar de liberă practică împuternicit trebuie anunţat imediat în cazul în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) sau/şi după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume: splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi.
O altă acțiune importantă derulată în această perioadă de medicii veterinari de liberă practică este recoltarea de probe de sânge în vederea depistării bolii bluetongue la bovine din două comune Crasna și Halmășd pe un număr de 118 capete.
Personalul DSVSA Sălaj este angrenat în activitatea de control în baza protocolului de delegare încheiat între APIA și ANSVSA privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionare (SMR 4-9) și (SMR 11-13) și a bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) la un eșantion de 109 exploatații alese aleatoriu de sistemul informatic. În prezent sunt în curs de verificare un număr de 12 exploatații, urmând ca până la 1 octombrie 2021 să fie finalizată acțiunea.
Pușcăriașul Martin este foarte activ,mai ales în presă.Când a trimis porcul infectat cu PPA în Ungaria, via Dej,era puțin mai ponderat,rula cu difuzoarele pe silențios. Să vedem dacă organele de cercetare penală sânt de altă părere!!!
Se zvonește, așa un pic,despre creșterea capacității de colectare a banilor-600(șase sute de milioane)lei vechi pentru imputația de la Curtea de conturi, atât de la personalul din DSVSA cât și de la personalul din teren!Prietenii știu de ce!