Marcel Ciolacu a lansat Planul Național pentru Marea Industrie: Investiție de 2 miliarde de euro
La începutul ședinței de guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat lansarea Planului Național pentru Marea Industrie, un pachet economic de amploare menit să impulsioneze reindustrializarea economiei românești. Decizia a fost luată ieri, în cadrul unei reuniuni a coaliției de guvernare. Investiția ar urma să se ridice la suma de 2 miliarde de euro, spune Marcel Ciolacu.
Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliției de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiții. Sub coordonarea dlui vicepremier Marian Neacșu, miniștrii Finanțelor și Economiei au lucrat la un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei. Astfel, putem lansa astăzi Planul Național pentru Marea Industrie, a declarat premierul.
Astfel, guvernul a lansat Planul Național pentru Marea Industrie, care reprezintă cel mai important pachet economic de susținere a industriei din ultima perioadă, având un buget de aproximativ 2 miliarde de euro.
Prima măsură de sprijin vizează investiții strategice care se vor concretiza în reindustrializarea industriei prelucrătoare și stimularea investițiilor în capacități noi de producție, în zonele mai puțin dezvoltate ale țării.
- Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în Industria de Prelucrare – cu un buget de peste 500 milioane de euro. Această schemă oferă facilități fiscale pentru investițiile care depășesc 150 milioane de euro și care creează mai mult de 250 de locuri de muncă în regiuni cu PIB pe locuitor sub media națională, a anunțat Marcel Ciolacu.
Un al doilea program din Planul Industrial vizează companiile din metalurgie și industrie chimică și este aliniat măsurilor propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene.
- Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro destinată marilor companii. Companiile eligibile vor beneficia de un sprijin de până la 100 milioane de euro, cu condiția să realizeze investiții care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie.
Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia, a punctat Marcel Ciolacu.
A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale, a spus Ciolacu.
- Schema de Ajutor de Stat pentru Producția de Materii Prime Industriale – cu o alocare de 250 milioane de euro. Această componentă vizează companiile care investesc în producția de materii prime industriale precum țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru, a adăugat primul-ministru.