Ministrul Lucian Bode, declarații la semnarea contractului pentru fluidizarea traficului pe Valea Prahovei
Premierul Nicolae Ciucă alături de ministrul Lucian Bode și ministrul Cseke Attila, au fost prezenți miercuri, 1 martie, la Primăria comunei Valea Doftanei, unde s-a semnat contractul de reabilitare şi modernizare a DJ 102I Valea Doftanei, judeţul Prahova – Brădet, judeţul Braşov.
„Mă bucur să văd că proiectele de infrastructură rutieră, demarate în anul 2020, sunt continuate și au ajuns în faze avansate de implementare.
Prin semnarea, astăzi, la Valea Doftanei, de către CNI, a contractului de proiectare și execuție pentru reabilitarea și modernizarea DJ 102 I, care face legătura între Valea Doftanei și Săcele, se materializează unul dintre proiectele gândite acum doi ani pentru fluidizarea traficului pe Valea Prahovei.
La acel moment ne-am axat pe un portofoliu de 4 proiecte, obiectivul fiind identificarea de soluții pe termen mediu și lung prin care să rezolvăm o mare problemă – aglomerația de pe Valea Prahovei. Unul dintre ele cu o istorie tumultoasă, și anume Autostrada Comarnic Brașov – pentru care am anulat acel parteneriat public-privat și l-am preluat la MTI de la Comisia Națională pentru Strategie şi Prognoză.
Un alt proiect viza construcția variantelor ocolitoare pentru Comarnic, Azuga și Bușteni pentru care am creat cadrul legal în vederea încheierii de acorduri de parteneriat între autoritățile locale și CNAIR, un proiect care merge înainte cu implicarea CJ Prahova.
O altă măsură de decongestionare a traficului presupune construirea a 6 pasaje rutiere supraterane și subterane pe DN1, proiect cu finanțare europeană care a ajuns în etapa de lansare proceduri de atribuire execuție lucrări.
Iar cel de-al patrulea proiect a fost identificarea unei variante alternative la DN 1 și DN1 A, prin reabilitarea și modernizarea drumului județean pentru care azi s-a semnat contractul de execuție, după ce în anul 2020 a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate.
Este un proiect de anvergură cu valențe strategice și cu impact major în zonă, care va genera dezvoltare prin realizarea unei noi conexiuni rutiere moderne și mult mai rapide între județul Prahova și Brașov.
Felicit echipele de implementare care au făcut posibil acest proiect! Mai este mult de muncă, mai ales pe perioada derulării contractului de execuție care trebuie monitorizat strict, astfel încât să fie respectate termenele asumate.
Investițiile în infrastructură rămân motorul dezvoltării economice locale și naționale, iar susținerea lor constituie un obiectiv prioritar pentru Guvernul Nicolae Ciucă”, transmite ministrul Afacerilor Intetne, Lucian Bode.
Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean se va realiza între km 37+620 şi km 63+256,08, pe o lungime totală de 25,6 km, iar traseul se împarte în două tronsoane, unul pe raza judeţului Prahova, altul în Braşov. Durata de execuţie a obiectivului este de 42 de luni, iar valoarea totală estimată este de 642 de milioane de lei, din care MDLPA, prin Compania Naţională de Investiţii, va asigura 616 milioane de lei, diferenţa fiind suportată de Consiliile Judeţene Prahova şi Braşov.