Nemulțumirea sindicatelor și patronatelor la cote maxime față de măsurile luate de Guvernul României
„Domnule prefect, constat cu tristețe că mișcarea sindicală mai este reprezentată de FSLI și Cartel Alfa. La 23 de luni de guvernare nivelul de trai a oricărui cetățean din România, chiar și al dumneavoastră (nr. – prefect) a scăzut. Ori ca să nu avem reprezentanți ai mișcării sindicale aici la masă care să vină să spună adevăratele probleme cu care se confruntă salariații, mi se pare un pic ciudată toată această chestiune.
Dar Guvernul reușește să își facă presa prieteni și mai reușește un lucru. Aflu cu tristețe și cu stupoare că unul dintre liderii marcanți ai BNS-ului, respectiv Dumitru Costin, soția dânsului a fost cooptată în Guvern, și nu oriunde, la Fonduri europene. Probabil pentru o pace socială îndelungată.
Cartel Alfa va înaintat și înaintează la fiecare discuții pe care le are atât cu reprezentanții de la Ministerul Muncii, cât și cu domnul prim-ministru, doleanțele pe care le avem și sunt patru la număr:
- Salariul minim pe economie, subiect pe care chiar dacă s-au inițiat discuții în urma unor presiuni și în urma unor activități sindicale pe care Cartel Alfa le-a desfășurat la toate Ambasadele României până la Bruxelles, inclusiv cu reprezentanți de la Bruxelles. Acest salar minim nu știm la ora actuală la ce nivel se gândește Guvernul. Noi solicităm ca acest nivel să reprezinte nivelul coșului minim de subzistență lunar pentru un cetățean.
- Modificarea Legii dialogului social – la ora actuală dialogul social este aproape inexistent. La ora actuală nu se pot încheia contracte colective de muncă la nivel de ramură și la nivel național. La ora actuală angajații noștri și sindicatele din multinaționale prin modificarea acestei legi a dialogului social prin 2011 de către tristul Guvern Boc, nu mai au posibilitatea să mai încheie aceste contracte colective de muncă. S-au acolo unde le încheie, le încheie dar aplicabilitatea lor nu există și nu există sancțiuni pentru nepunerea în acțiune a contractului colectiv de muncă.
- Îngrijoare cu privire la creșterea prețurilor – prețurile la pompa de benzină/motorină explodează zilnic, iar la facturile de curent nici nu vă mai spun. Guvernul găsește soluții de moment și din galopul calului ca să acopere din ele și vin să ne spună că vor compensa pentru consumatorul vulnerabil. Eu vă întreb de ce să vi cu o compensare din banul de la buget care spui că nu-l ai. Și bani nu ai să aplici Legea 153 cu creșterile salariale prevăzute în lege. Adică spui că vei subvenționa o parte din această factură, ca acești bani să se ducă tot la băieții deștepți din energie. Băieții ăștia deștepți din energie au venit tot pe vremea unui Guvern Boc care cu un calculator ne vând energie și acum sună în draci cetățeanul să-l întrebe „Domnule nu vrei să treci că îți vând mai ieftin?”. În schimb Guvernul spune că nu are bani să pună în aplicare Legea 153, atât în sistemul sanitar, cât și în sistemul educației, dar va veni să subvenționeze aceste costuri care acești bani se vor duce tot în buzunarele acestor băieți deștepți. Atunci mă întreb de ce a-ți făcut această trecere pe piața nereglementată a energiei și gazului? Sigur, au fost niște ordine de sus și Guvernul a trebuit să le execute. Ăsta e adevărul, s-a insistat foarte mult pentru trecerea asta și curentul să fie la liber ca să se poată face o adevărată haiducie și să se îmbogățească într-o zi și o noapte.
- Ce măsuri vede guvernul și el are programate pentru a stopa aceste creșteri? Pentru că vine o iarnă în care noi la ora actuală avem 1,605 milioane de persoane în sistemul bugetar și privat care au salariul minim pe economie”, a transmis președintele Sindicatului Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan.
Prefectul Sălajului Dari Toma a oferit răspunsuri punctuale la fiecare problemă ridicată de liderul Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan, pe care la asigurat că toate revendicările vor fi transmise către Guvernul României.
Prefect Dari Toma răspunde: „Legat de salariul minim, repet a avut loc întâlnirea Consiliul Național Tripartit. Din discuții a rezultat că salariul minim va crește și urmând ca până la sfârșitul lunii să fie stabilită și formula pentru calcularea acestuia. În ceea ce privește creșterea prețurilor la utilități, a fost deja adoptată și va intra în vigoare de la 1 noiembrie Legea consumatorului vulnerabil. Eu consider că această lege dorește să sprijine consumatorii vulnerabili, lege care prevede acordarea de ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței până la 500 lei, în funcție de venitul solicitantului. Legea prevede acordarea și unui stimulent lunare de 30-70 lei, înafara sezonului rece pentru energie, gaze, combustibil sau lemne. Așa cum știți, activitatea Guvernului nu este formată de părerea prefectului. Prefectul nu face politica Guvernului, doar se asigură că ea este pusă în aplicare. Eventualele modificări legislative, politicile de guvernare sunt exclusiv responsabilitatea Guvernului și a Parlamentului. Există solicitări ale sindicatelor specifice contextului județean, noi cu drag le centralizăm și le transmitem spre Guvern ca să fie analizate și discutate la nivel central”.