Noul primar Daniel Pop și echipa lui, continuă modernizarea și dezvoltarea comunei Bălan

Comuna Bălan are o nouă conducere după alegerile locale din 27 septembrie 2020, când liberalul Daniel Pop a reușit să convingă populația, astfel că a primit 54% din voturile valabil exprimate. Daniel Pop vine la conducerea Primăriei Comunei Bălan după 20 de ani de conducere social-democrată.

Noul primar al Comunei Bălan, Daniel Pop, are 52 de ani, este căsătorit, are doi copii, de profesie este tehnician, iar timp de două mandate a fost consilier local în comună.

Noul primar și-a format o echipă profesionistă și tânără, iar în frunte cu viceprimarul Damșa Nicolae, cu administratorul public Inachiș Ludovica, dar și cu sprijinul Consiliului Local Bălan, își propune să continue proiectele de investiții demarate și să ridice nivelul de trai în comună.

„Mulțumesc cetățenilor pentru încrederea acordată și sunt conștient că ne așteaptă 4 ani de muncă în folosul cetățenilor. Am format o echipă profesionistă, tânără și dornică de a muncii pentru dezvoltarea comunei noastre”, a transmis primarul Daniel Pop.

 

Comuna Bălan este formată din 5 sate – Bălan (centru de comună), Chechiș, Chendrea, Gălpâia, Gâlgău-Almașului. În Bălan trăiesc astăzi puțin peste 3700 de suflete.

După câștigarea alegerilor locale de către noul primar Daniel Pop, noul Consiliu Local Bălan este format din: 6 consilieri PNL, 5 consilieri PSD, 1 consilier USR+ și 1 consilier ProRomânia.

La sfârșitul lunii octombrie 2020 consilierii locali și-au ales viceprimarul. În competiție s-au înscris Damșa Nicolae PNL și Damșa Gheorghe PSD. În urma votului valabil exprimat a câștigat Damșa Nicolae de la PNL cu 9 voturi, fiind noul viceprimar al comunei Bălan.

„Mi-am dorit o schimbare profesională și m-am alăturat echipei domnului primar, iar împreună sunt convins că vom duce la îndeplinire promisiunile făcute în campania electorală”, a declarat viceprimarul Damșa Nicolae. 

 

În echipa primarului Daniel Pop a intrat și Ianchiș Ludovica – noul administrator public al comunei Bălan, absolventă de studii superioare, specializată în administrație și domeniul juridic. Ianchiș Ludovica are experiență bogată în administrația locală, fiind consilier local timp de 16 ani – 4 mandate.

„Mă bucur să fac parte din echipa domnului primar, echipă în care se regăsesc profesioniști din mai multe domenii, oameni tineri și dedicați comunității din Bălan”, a declarat noul administrator public Ianchiș Ludovica. 

Proiecte de investiții recepționate

Reabilitarea și dotarea Școlii Gimnaziale clasele 1-8 din Bălan, proiect în valoare de 600.000 lei finanțat prin PNDL. În cadrul proiectului au fost realizate ample lucrări de revonare interioară, schimbare pardoseli, geamuri, acoperiș nou, izolare termică exterioară, mobiler școlar nou, etc. Lucrarea a fost finalizată și recepționată în cursul lunii februarie 2021.

I. Proiecte de investiții în curs de finalizare

1. Capela mortuară în loc. Bălan, proiect în valoare de 99.000 euro, finanțat prin AFIR (bani europeni). Lucrarea este finalizată în proporție de 99%, se lucrează la amenajarea unei parcări și clădirea va fi racordată la o sursă de apă. În cursul lunii aprilie lucrările vor fi finalizate și se va face recepția.

2. Reabilitare, modernizare și dotare Școala primară și Grădinița cu program normal loc. Chechiș, proiect în valoare de 517.000 lei, finanțat prin PNDL. Lucrările sunt foarte avansate, se lucrează la ultimele finisaje interioare, urmând ca recepția finală să fie realizată la finalul lunii mai.

3. Capela mortuară în localitatea Gâlgău-Almașului, proiect în valoare de 100.000 euro, finanțat din bugetul local. Lucrarea este finalizată în proporție de 90% și urmează recepția finală în cursul lunii mai.

„Încă din primele zile de mandat am studiat fiecare proiect în parte și urmărim cu atenție implementarea fiecărei investiții începute în comuna noastră. Am reușit să finalizăm o parte din proiecte, iar alte investiții se află într-un stadiu avansat. Vreau să asigur cetățenii că toate proiectele demarate vor fi duse la bun sfârșit și nici o investiție nu va fi abandonată sau blocată”, declară primarul Daniel Pop. 

II. Proiecte de investiții aflate în derulare

1. Rețea de apă și canalizare, stație de epurare în localitățile Bălan, Chendrea, Gălpâia, Chechiș, Gâlgău-Almașului. Proiectul se implementează paralel cu drumu național DN 1G și drumul județean DJ109R, pe toată raza comunei. Proiectul are o valoare totală de circa 15 milioane lei finanțat prin AFIR, din care 10 milioane lei sunt fonduri europene și 5 milioane lei cofinanțarea Primăriei Bălan.

2. Extindere rețea de canalizare în localitățile Bălan, Chendrea, Gălpâia, Chechiș, Gâlgău-Almașului, proiect finanțat prin PNDL.

3. Extindere rețea de alimentare cu apă în localitățile Bălan, Chendrea, Gălpâia, Chechiș, proiect finanțat prin PNDL.

4. Construire pod peste Valea Almașului, proiect în valoare de 3,5 milioane lei, finanțat prin PNDL. Se construiește un pod rutier cu o lungime de 50 metri și lățimea de 6 metri.

5. Modernizare și dotare Dispensar uman în localitatea Bălan, proiect în valoare de 850.000 lei, finanțat prin PNDL.

6. Construire pod rutier peste Valea Almașului în localitatea Chendrea, proiect realizat prin Compania Națională de Investiții București. Proiectul se află în procedură de licitație. Podul va avea o lungime de 50 metri și o lățime de 6 metri.

7. Modernizare și asfaltare străzi în comuna Bălan în lungime totală de 7 kilometri, proiect finanțat prin PNDL.

8. Modernizare, extindere și dotare sediu Primăria Bălan, proiect în valoare de 3,8 milioane lei, finanțat prin PNDL.

9. Reabiltiare și dotare Cămin Cultural în localitatea Chechiș, proiect în valoare de 1,8 milioane lei, finanțat prin Compania Națională de Investiții București. A fost predat amplasamentul către constructor și a fost emis ordin de începere a lucrărilor.

„În mandatul meu Comuna Bălan va simți o dezvoltare puternică, dat fiind situația din teren, unde avem pornite mai multe proiecte de anvergură, proiecte majore, care la final vor rezolva o mare parte din problemele comunității – vom asfalta drumuri, introducem rețea de apă și canal, construim poduri.

Totodată suntem conștienți că aceste lucrări provoacă disconfort și tocmai de aceia fac un apel public tuturor cetățenilor să dea dovadă de înțelegere și să ne sprijine în implementarea acestor proiecte”, mai spune primarul Daniel Pop. 

III. Proiecte de investiții aflate în pregătire

1. Modernizare și asfaltare străzi în toate localitățile din comuna Bălan, în lungime totală de 16,3 kilometri, proiect finanțat prin CNI București. Practic proiectul este cuprins în lista sinteză a CNI și are asigurată finanțarea.

„În urma implementării acestui proiect vomreuși să rezolvăm problema asfaltării străzilor din comună și nu va mai exista casă care să nu aibă acces la asfalt”, explică primarul Daniel Pop. 

2. Rețea de gaze naturale, în lungime de 58 de kilometri. Se lucrează la documentație, la realizarea Studiului de Fezabilitate, ridicări TOPO, studii GEO, iar deja o parte din avize au fost obținute. Urmează ca la final comuna Bălan împreună cu comunele Gârbou, Românași și Creaca să se asocieze și să depună o cerere de finanțare de 25 de miloane de euro, cât valorează proiectul.

3. Teren sintetic în loc. Gălpâia, realizat din bugetul local. Proiectul va demara anul acesta imediat după aprobarea bugetului local. Terenul va fi construit pe vechiul amplasament, are SF finalizat și se află în procedura de avizare.

Proiectul este unul foarte benefic pentru tinerii din localitate, dar și foarte util elevilor de la școală, care vor putea face orele de sport în cele mai bune condiții.

Terenul va avea gazon sintetic, noctură, va fi împrejmuit și va fi multifuncțional: fotbal, handbal, tenis cu piciorul, volei.

4. Capelă mortuară în localitatea Chendrea, proiect finanțat din bugetul local. Toată documentația necesară pentru pornirea lucrărilor este finalizată și lucrările vor începe după aprobarea bugetului local.

5. Extinderea iluminatului public în toate satele din comună. Prin acest proiect vor fi montate corpuri de iluminat economice pe LED pe fiecare stâlp de electricitate din comună.

„Cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunitatea și am pregătit o strategie de dezvoltare a Comunei Bălan, care cuprinde proiecte pe toate domeniile – infrastructură, servicii, sănătate, educație, sport și tineret. Împreună cu echipa mea și cu sprijinul Consiliului Local Bălan, vom continua să ne bate să obținem cât mai multe fonduri pentru investiții, scopul final fiind acela de a crește calitatea vieții în comuna noastră.

Așa cum am promis nu lăsăm pe nimeni în urmă și voi fi alături de toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor politică. Pentru mine fiecare cetățean contează„, a conchis primarul Daniel Pop. 

One thought on “Noul primar Daniel Pop și echipa lui, continuă modernizarea și dezvoltarea comunei Bălan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *