O economie socială de piață căreia îi pasă, viziunea Grupului PPE pentru politica socială europeană
De la automobile și produse farmaceutice la date și înaltă tehnologie, UE produce bunuri în valoare de trilioane de euro în fiecare an. Companiile noastre concurează cu succes în întreaga lume: reprezentăm 16% din comerțul mondial. Întreprinderile noastre mici și mijlocii angajează aproape 100 de milioane de persoane. Din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și din distrugerile lăsate de autocrați, creștin-democrații au construit o economie socială de piață care se ridică la înălțimea ambițiilor democrațiilor noastre. Economia Socială de Piață este un teren de joacă echitabil, unde întreprinderile pot concura, unde libertatea tuturor este garantată, fie că sunt furnizori sau cumpărători, și unde toată lumea joacă după reguli. Este vorba despre asigurarea faptului că toată lumea are o șansă echitabilă la succes, având în același timp grijă de cei care se află în dificultate.
Datorită economiei sociale de piață, Europa are una dintre cele mai mari clase de mijloc din lume: oameni care și-au construit succesul prin muncă și pasiune pentru meseria lor. În ultimii ani, clasa de mijloc din Europa a fost erodată de criza economică, de pandemie și de creșterea costurilor alimentelor și energiei electrice. În prezent, unul din cinci europeni se luptă să se descurce cu traiul. Tinerii amână întemeierea unei familii de teamă că nu vor putea suporta costurile, iar persoanele în vârstă se luptă să trăiască din pensie. Există, de asemenea, probleme mai profunde care frânează dezvoltarea socială și economică a Europei – femeile sunt în continuare plătite cu 12% mai puțin decât bărbații, iar copiii cu părinți cu un nivel scăzut de educație au de șase ori mai multe șanse de a fi expuși riscului de sărăcie decât ceilalți.
7 din 10 cetățeni consideră că Europa are un rol important în abordarea problemelor sociale. În timp ce socialiștii solicită programe de cheltuieli la nivelul UE, indiferent de diferențele naționale, iar liberalii cred că doar piața poate rezolva totul, noi din Grupul PPE ne dorim o economie de piață socială carei îi pasă. Apreciem subsidiaritatea; Statele membre sunt cel mai bine plasate pentru a avea grijă de bunăstarea cetățenilor lor. Dar, spre deosebire de populiști, suntem de acord cu cetățenii noștri: Europa trebuie să contribuie la combaterea sărăciei și a inegalității. Nu pentru a adăuga birocrație, ci pentru a stabili reguli clare care să încurajeze inovația, să protejeze lucrătorii, să împuternicească tinerii prin educație și formare și să facă economia noastră potrivită pentru viitor. Trebuie să punem oamenii în cea mai bună poziție pentru a crea creștere.
Pentru început, trebuie să creăm locuri de muncă prin accelerarea inovației. Inovația este în ADN-ul nostru: suntem 6% din populația lumii, dar reprezentăm 18% din cercetarea și dezvoltarea globală. Imaginează-ți ce am putea face dacă ne-am debloca întregul potențial. Ne dorim un plan de investiții pentru locuri de muncă europene de calitate care să investească în cercetare și dezvoltare, ca statele membre sa investeasca în mod colectiv 4% din PIB. De asemenea, inovația trebuie să ne ajute să reducem decalajul de gen: vom lansa un program de finanțare pentru a crește semnificativ numărul de start-up-uri conduse de femei în domeniile inovației tehnologice.
Trebuie să facem ca economia europeană să funcționeze pentru toți europenii muncitori. În primul rând, trebuie să asigurăm locuri de muncă sigure și sănătoase, care să țină pasul cu modelele de lucru actuale și să le permită părinților să îmbine viața profesională și viața de familie, de exemplu, printr-o utilizare mai eficienta a muncii la distanță și a concediului pentru creșterea copilului, idee lansată în Germania de Ursula von der Leyen când era ministrul familiei. În al doilea rând, trebuie să construim o adevărată piață europeană a muncii: promovarea unui permis european de securitate socială și consolidarea Autorității Europene a Muncii (ELA) pentru a se asigura că europenii pot lucra liber în toată Europa, fără sarcini suplimentare și riscuri de excluziune socială. De asemenea, dorim să creăm o garanție europeană a lucrătorilor pentru piața digitală, pentru a asigura drepturile lucrătorilor din economia gig, respectând în același timp competențele statelor membre și consolidând sindicatele și partenerii sociali. Pe piața muncii și nu numai, incluziunea este singura cale de urmat pentru Europa. Ne dorim un card european pentru persoanele cu handicap care să garanteze drepturi egale pentru persoanele cu dizabilități din întreaga UE.
De asemenea, trebuie să ajutăm tinerii să-și înceapă cariera. Cercetările arată că nivelul de educație și specializarea tehnică sunt preziceri cheie ai venitului. Vom continua să luptăm împotriva șomajului în rândul tinerilor și să transformăm exodul de creiere în câștig de creiere, extinzând accesul la Erasmus+ și îmbunătățind Discover EU, astfel încât fiecare tânăr european să poată explora diferitele noastre culturi. În același timp, dorim să facem din Europa mediul ideal pentru cetățenii noștri în vârstă, asigurându-le bunăstarea, promovând îmbătrânirea activă și susținând participarea lor în societate.
Economia socială de piață – o invenție a creștin-democraților – este secretul capacității Europei de a promova o economie puternică în diferite societăți. O economie bazată pe oameni, nu pe ideologie. O economie bazată pe inovație și subsidiaritate, nu pe birocrație. O economie bazată pe responsabilitate și solidaritate, nu pe egoism. O economie de piață socială competitivă, care are grijă de fiecare european, aceasta este viziunea noastră pentru politica socială europeană.