Oraşul Şimleu Silvaniei – capitala românilor de pretutindeni
Festivalul Internațional de Folclor pentru Românii de Pretutindeni ”La Fântâna Dorului” aduce an de an la Șimleu Silvaniei sute de copii și tineri din țară și din comunitățile de români din diasporă.
Evenimentul are ca scop promovarea și valorificarea identității culturii tradiționale şi își propune întărirea ideii de unitate a românilor, de păstrare a obiceiurilor și tradițiilor, a limbii și culturii românești, atât în țară cât și în afara granițelor.
Prin grija desăvârșită pe care au avut-o pentru organizarea evenimentului, membrii familiei Neaga – Gavril, Cornelia și Flaviu – au reușit să strângă la un loc sute de tineri dornici și însetați de tradiția și identitatea românească, să-i promoveze și să organizeze acest festival internațional cu ecou în toată lumea.
Cu fiecare ediție, folclorul românesc a răsunat la poalele Măgurii, iar portul tradițional autentic a fost admirat de mii de spectatori veniți din toate colțurile tării.
Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Povestea celui mai mare festival de folclor internațional din Sălaj începe acum 20 de ani
Povestea Festivalului Internațional De Folclor ”La Fântâna Dorului” organizat la Șimleu Silvaniei de către familia Neaga Gavril, Cornelia și tânărul Flaviu, a început în anul 2000, când a fost organizată prima ediție.
Așa cum ne povestește profesorul Gavril Neaga, totul a început din dragoste și iubire de folclor și din dorința de a reuni aici în țara mamă a tuturor comunităților istorice de români din diasporă, precum şi din ţară.
Începem a vă spune că familia Neaga a pus în plan central activitatea profesională, în speţă, dragostea pentru tradiții, obiceiuri, cântecul jocul și portul popular.
Astăzi, după 20 de ani în care visul acestui festival răsună în toată lumea, profesorul Gavril Neaga nu-și dorește altceva decât sănătate și putere să ducă mai departe acest festival al tuturor românilor de pretutindeni. Este bucuros că a transmis dragostea pentru tradiţii, joc şi port popular numeroaselor generaţii de elevi, dar nu în ultimul şi fiului, profesorul Flaviu Neaga, în care îşi pun speranţa că va duce mai departe munca şi activitatea acestora. Îi doresc mult succes în îndeplinirea nobilei misiuni de a păstra vie tradiţia strămoşească.
„Îmi aparține ideea înființării acestui festival. Ideea a apărut după studierea și vizionarea unor momente din viața românilor de pretutindeni, în special a comunităților istorice din apropiere și din îndepărtare. M-am gândit să adunăm aceste comunități la un festival unde să vorbească, să vadă dansul și jocul românesc, costumul popular românesc, să vadă țara din care se trag și ei. Așa am început acest festival în anul 2000.
Am început cu 5-6 formații de peste hotare și 10-12 formații din țară. La prima ediție au fost prezenți formații din Republica Moldova, Ucraina, Bucovina Nordică, Maramureșul istoric, Bulgaria, Valea Timocului, Serbia, Italia, Spania, Macedonia, Albania. Și apoi formațiile au tot venit la fiecare ediție. Nu mai rețin dar la una dintre ediții am avut invitați formații și din Kazahstan. Am avut invitați din toată lumea, de peste tot de unde există comunități româneșt, chiar și din Canada.”
Șimleu Silvaniei a devenit pentru o săptămână capitala românilor de pretutindeni”, ne spune profesorul Neaga Gavril.
Anul acesta festivalul împlinește 20 de ani – ediția jubiliară, un eveniment important în viața familiei Neaga, a colectivului de la Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei, dar și a întregii comunități din Şimleu Silvaniei şi diasporă. Doar pandemia a oprit timp de doi ani organizarea acestui frumos festival.
Încă de la prima ediție, din anul 2000, festivalul a avut o prezență numeroasă de participanți din toată lumea, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia, Spania, chiar și Canada. Mai multe formaţii din România și 6 din Europa au participat la prima ediție a Festivalului Internațional De Folclor ”La Fântâna Dorului”. Participanţii prezenţi la festvival au avut ocazia să efectueze numeroase vizite, excursii pe parcursul întregii perioade. Astfel, s-au vizitat obiective istorice, geografice, culturale, religioase ş.a., din zona Sălajului, zona Bihorului, zona Clujului, zona Maramureşului, zona Bucovinei, s-au recreat timp de o săptămână în tabăra de la Năvodari.
Profesorul Neaga Gavril ne spune că a avut mereu susținerea Primăriei Șimleu Silvaniei și a Ministerului de Externe – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar au fost ani în care multe costuri au fost suportate pe cont propriu, pentru că finanțarea nu ajungea la nevoile care trebuiau acoperite de un asemnea festival. Invitații au fost aduși cu autocarele, trecerea frontierei și alte situații rămâneau mereu în sarcina profesorului Neaga Gavril. Cheltuielile trebuiau acoperite și cu cazarea și mâncarea pentru sutele de invitați, dar an de an familia Neaga a găsit soluții pentru toate și festivalul a mers mai departe.
Ediția cu cea mai bogată prezență a fost în anul 2008, când la Festivalul Internațional De Folclor ”La Fântâna Dorului” au participat peste 700 de interpreți și dansatori, iar dacă punem și publicul, audiența a fost una record cu mii de oameni care au umplut Stadionul din Șimleu Silvaniei.
Ediția din acest an va avea loc la Casa de Cultură din oraș, având în vedere că sunt anunțate ploi și vreme rea. Dar cu toate aceste impedimente, ediția cu numărul 20 a Festivalului Internațional De Folclor ”La Fântâna Dorului” va avea o participare numeroasă de peste 400 de participanți din țară și din străinătate.
Cine este omul care a dat viață celui mai mare festival de folclor din Sălaj
Omul care a înființat acest festival este profesorul Gavril Neaga din Șimleu Silvaniei, cu o vechime în învățământ de peste 50 de ani, coordonator al Cerului de etnografie a Clubului Copiilor din Șimleu, fost director de școală timp de 20 de ani, fost director al Clubului Copiilor din Șimleu timp de 20 de ani, în prezent lucrează în cadrul Clubului Copiiilor din Șimleu.
Profesorul Gavril Neaga a absolvit Facultatea de Istorie și Filozofie din Cluj – Specializarea Etonografie. Profesorul Gavril Neaga a avut în cele 5 decenii o activitate bogată cultural-artistică, generații întregi i-au trecut prin mână și s-au format sub îndrumarea acestuia. Mulți dintre elevi au luat calea diasporei și duc mai departe învățăturile profesorului Gavril Neaga, în Canada, Italia, Spania și peste tot în lume.
Profesorul Gavril Neaga a înființat și Ansamblul Barcăul împreună cu care a bătut țara în lung și lat, au participat la multe festivaluri internaționale în toată lumea la românii de pretutindeni, iar vitrina cu trofee este plină de medalii și diplome, semn că totul este făcut cu dragoste și pricepere.
Soliștii ansamblului sunt pregătiți de profesorul Cornelia Neaga, cu o experiență de peste 46 de ani în învățământ. Sub atenta educație a doamnei Cornelia Neaga s-au format vedete mari ale muzicii populare – Vlăduța Lupău, Alexandra Chira, Roxana Dârjan, Daniel Pop, Crina Pop și mulți alții, formați la Școala de Folclor Neaga, de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei.
Familia Neaga împreună cu elevii au fost prezenți la toate posturile TV naționale și regionale, zeci de emisiuni tv cu tematică despre folclor – TVR1, Hora TV, Național TV, Tezaur Folcloric, Etno TV şi numeroase înregistrări audio-video.
„Am fost în toate comunitățile de români de pretutindeni, unde am dus românismul la ei acasă. Am fost în Basarabia de cel puțin 15 ori, la fel au venit și ei la noi. Am câștigat trofee, premii și diplome pe plan naţional şi internaţional.
Sufletul acestor activități am fost eu împreună cu soția Cornelia Neaga”, spune profesorul Gavril Neaga.
Tot de profesorul Gavril Neaga se leagă reeditarea costumului popular autentic de pe Valea Barcăului. Au fost lăsate de o parte kitschurile și s-a revenit la costumul de dinaintea anului 1910, până să nu înceapă producția de materie primă pentru costumul popular în fabrică. La femei se poartă acum șorțul negru, cel original era alb, din pânză sau lână. Vestele (laiberele) erau toate făcute din lână sau piei de animale cu modele geometrice şi mai târziu florale. Tot un obiect vestimentar reînviat de profesorul Gavril Neaga este costumul de mireasă, cu frumoasa „botelată”.
„Am reintrodus în costum coronița de pe cap la fete, stolie îi spunea aici în zonă. Zadia sau șorțul care acum e negru, înainte de 1910 era alb din pânză sau lână. Am eliminat chiciurile, iar vestele (laiberele) care erau confecționate din lână sau piele. Practic am reeditat costumul popular de pe Valea Barcăului așa cum era el înainte de 1910, până să intre în producția de fabrică”, spune profesorul Gavril Neaga.
Familia Cornelia și Gavril Neaga sunt recunoscuți și apreciați la nivel județean, național și internațional pentru efortul depus în promovarea valorilor identitare ale neamului românesc, cântecul, portul, jocul popular, obiceiurile populare, atât în ţară cât şi peste graniţele ţării.
(prof. Cornelia Neaga, prof. Gavril Neaga și prof. Flaviu Neaga)