Părintele Cristian Pugna răsplătit de Episcopul Petroniu cu distincția iconom stavrofor
Duminică, 15 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Rona, Protopopiatul Jibou, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat și slujba de reîntemeiere a Sfintei Mese, ca urmare a deteriorării acesteia în decursul timpului și a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinţitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Cristian Pugna, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oferit domnului deputat Liviu-Ioan Balint Crucea Sălăjană pentru mireni, în semn de apreciere pentru ajutorul acordat Sfintei Biserici.
De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.
La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru distincție și i-a dăruit o icoană.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Petroniu a oficiat și o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.
Satul Rona este aşezat pe malul drept al râului Someş, în partea de răsărit a judeţului Sălaj, fiind locuit din vremuri vechi de români. Prima atestare documentară a localității provine din anul 1338. În anul 1348 satul a fost ars în întregime, pentru apărarea acestuia dându-și viața 47 de săteni.
Conform „Schiţei monografice a Sălagiului”, întocmită în anul 1908, de către Dr. Dionisie Stoica şi Ioan Lazăr, „satul avea 70 de fumuri, cu 365 suflete, şcoala confesională avea învăţător calificat, copiii de şcoală erau 36, iar în şcoala de repetenţiune erau 16 elevi. Adulţi ştiutori de carte erau 12 (7 bărbaţi şi 5 femei)”.
În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că în anul 1849 se menționează existența unei biserici de lemn. Biserica actuală a fost edificată în anii 1939-1940, pe locul celei de lemn, fiind pictată de către pictorul Stoica, în anul 1986.
Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Cristian Pugna a fost numit preot al Parohiei Rona, sub păstorirea Precucerniciei sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea lăcașului de cult și a casei parohiale, precum și. edificarea unei capele mortuare. Astfel, în ceea ce privește biserica, între anii 2019-2024 au fost realizate următoarele lucrări: în interior lăcașul de cult a fost tencuit și pictat în tehnica frescă, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, s-a realizat instalația electrică, s-au montat candelabre, aplice și uși de acces, au fost instalate sistemul de încălzire prin pardoseală și cel de sonorizare, Sfânta Masă, sfântul altar, veșmântarul și soleea au fost placate cu marmură, s-a înlocuit panoul electric de acționare al clopotelor și conductorul până la turlă, structura cafasului a fost consolidată cu stâlpi de beton, s-au confecționat tron arhieresc, strane, bănci, tetrapoade, cruce în spatele Sfintei Mese, lumânărare și mobilier bisericesc din lemn de stejar și s-au achiziționat covoare și traverse. În exterior s-a refăcut hidroizolarea soclului bisericii, care a fost placat, ulterior, cu piatră naturală, pereții lăcașului de cult au fost tencuiți cu tencuială decorativă, s-a vopsit tabla de pe acoperișul bisericii, s-a înlocuit și s-a vopsit streașina și s-au montat jgheaburi și burlane, s-a realizat un sistem pluvial subteran, la intrările în lăcașul de cult au fost edificate pridvoare, care, mai apoi, împreună cu scările de acces, au fost placate cu granit și acoperite cu tablă, în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar placat cu pavaj și a fost edificată o anexă. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.