Polițiștii de imigrări din Sălaj au depistat peste 20 de străini în situații ilegale
Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile prioritare ale polițiștilor de imigrări din Sălaj, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului. Aproximativ 900 de avize de angajare în muncă, peste 370 de permise pentru beneficiarii de protecție temporară au fost emise de polițiștii de imigrări din Sălaj. Zeci de străini au fost depistați în situații ilegale și amenzi în valoare de 88.100 de lei au fost aplicate.
În anul 2022, în ceea ce priveşte admisia în România au fost înregistrate nouă invitaţii şi 14 cereri de admisie în scopul reîntregirii familiei.
În perioda analizată, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări Sălaj au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe raza judeţului pentru 1.371 persoane, dintre care 653 cetăţeni UE/SEE/CH şi 718 de cetăţeni state terţe.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit rezidenţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă, membrii de familie ai cetăţenilor români sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.
În perioada de referință au fost înregistrate 896 de cereri pentru obținerea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 881 de avize pentru lucrătorii permanenţi.
De asemenea, au fost înregistrate 624 de cereri pentru prelungirea dreptului de şedere temporară şi 88 pentru eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenței, pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH și membrii de familie ai acestora. Pentru beneficiarii protecţiei temporare au fost eliberate 376 de permise.
Pe linia combaterii şederii ilegale, au fost efectuate 300 de activități specifice de control, fiind depistaţi 22 de străini aflaţi în situaţii ilegale. Pentru neregulile constatate, au fost emise nouă decizii de returnare şi o comunicare de părăsire a teritoriului. Ca urmare a revocării vizei de angajare în muncă, polițiștii au emis 34 de decizii returnare. Alte șapte au avut ca obiect revocarea dreptului de ședere, iar cinci ca urmare a refuzului prelungirii dreptului de şedere.
În materie contravenţională, au fost aplicate 122 de sancţiuini (33 de avertismente) în valoare de 88.100 lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.