Polițiștii de la Silvic au disponibilizat patru camioane pline cu lemne
În prima jumătate a anului curent, polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Psicicol au indisponibilizat 4 autocamioane și tot atâtea semiremorci, în valoare de aproximativ 400 de mii de euro, utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos.
Biroul s-a înființat în luna ianuarie a.c. și funcționează în cadrul Serviciului Ordine Publică Sălaj.
Principalele atribuții ale polițiștilor biroului sunt coordonarea activităților specifice de prevenire și combatere a delictelor silvice și a celor din domeniul piscicol, precum și a ilegalităților comise de persoanlul silvic sau cel cu atribuții în gestionarea și paza fondului piscicol.
Fondul forestier al județului Sălaj are o suprafață de peste 95 de mii de hectare, din care peste 53 de mii de hectare sunt proprietatea privată a persoanelor fizice și proprietatea privată indiviză a formelor asociative, peste 29 de mii de hectare sunt proprietatea publică a statului, iar peste 32 mii se află în proprietatea publică și privată a unităților administrativ-teritoriale.
Polițiștii biroului, în primele 6 luni ale anului curent, au desfășurat numeroase controale și deplasări în teren, în urma cărora au aplicat 220 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului silvic, în valoare de 327.400 de lei și au confiscat peste 1.000 de metri cubi de material lemnos, în valoare de peste 180 de mii de lei.
De asemenea, la nivelul biroului au fost soluționate 35 de dosare penale, iar valoarea bunurilor indisponibilizate, în vederea confiscării a depășit 400 de mii de euro.
Polițiștii au depistat 4 ansambluri de vehicule, ce transportau material lemnos, fără documente de proveniență legală, în cantitate de peste 10 metri cubi, iar, conform prevederilor legale, în situațiile respective polițiștii au întocmit dosare penale și au indiponibilizat în vederea confiscării, atât camioanele, cât și semiremorcile cu care s-au efectuat transporturile ilegale.
Totodată, polițiștii au confiscat 5 motofierăstraie, folosite la comiterea delictelor silvice.
La obținerea rezultatelor și constatarea faptelor au contribuit polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică și secțiilor de poliție rurală.
Prevenirea și combaterea delictelor silvice este o preocupare permanentă a tuturor polițiștilor sălăjeni cu atribuții în domeniu, iar activitățile și acțiunile vor continua și în perioada următoare.