Pompierii sălăjeni au intervenit pentu stingerea a zeci de incendii de vegetație uscată

În perioada 07-09 martie 2025, pompierii sălăjeni au asigurat, zilnic misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență în sprijinul comunității. Cea mai mare pondere a misiunilor a fost reprezentată de intervenția la incendiile de vegetație uscată.
Astfel, la nivel județean, s-au înregistrat 78 de misiuni dintre care:
* 37 misiuni de localizare și lichidare a incendiilor. Dintre acestea, 36 au fost incendii la vegetația uscată declanșate de ignoranța cetățenilor care au executat lucrări de igienizare utilizând focul. Ele s-au înregistrat la nivelul localităților: Sâncraiu Almașului, Dragu, Sâg, Cizer, Boghiș, Ciocmani, Surduc, Păușa, Rogna, Leșmir, Hășmaș, Zimbor, Fetindia, Halmășd, Bulgari, Fildu de Jos, Mal, Voivodeni, Șărmășag, Chechiș, Doba, Tusa, Buciumi, Borla, Valea Loznei, Leșmir, Răstolțu Deșert, Cozla, Plopiș, Firminiș și în orașele Zalău, Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei.

Cel mai de amploare incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș a fost înregistrat în apropierea localității Voivodeni unde incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 130 de ha.

Pe parcursul weekendului, sute de hectare de vegetație uscată și litieră de pădure (aproximativ 331) au fost afectate de arderile necontrolate la nivelul județului nostru, iar pompierii, lucrătorii ocoalelor silvice și voluntarii au depus eforturi uriașe pentru a limita și a stinge incendiile devastatoare care au pus în pericol viața oamenilor, bunurile acestora sau mediul înconjurător!

Tragem un semnal de alarmă, deoarece în aceasta perioadă, pe fondul temperaturilor ridicate, pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație uscată este ridicat.

Prin urmare solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Orice neglijență poate avea consecințe grave!
Nu uitați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *