Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat pelerinajul credincioșilor din Episcopia Sălajului la Mănăstirea Nicula
Vineri, 12 august 2022, cu prilejul pelerinajului creștinilor ortodocși din Episcopia Sălajului la Mănăstirea Nicula, Preasfinţitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Păușa, Protopopiatul Zalău, unde a asistat la o slujbă de binecuvântare a pelerinilor, oficiată de Preacucernicul Părinte paroh Ovidiu Pop, împreună cu preoții din satele vecine.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe cei peste 100 de pelerini, rugând-o pe Maica Domnului să le dăruiască putere și credință, pentru a-și putea duce jertfa la bun sfârșit, întorcându-se, astfel, în pace, la casele și la familiile lor.
În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură, pe care l-a pus la sufletele celor de față, iar reprezentantul grupului pelerinilor i-a dăruit Preasfinței Sale o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea credincioșilor.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Petroniu a binecuvântat masa oferită pelerinilor de Parohia Păușa.
Pelerinajul credincioșilor din Episcopia Sălajului la Mănăstirea Nicula este organizat, anual, în cinstea Maicii Domnului și datează de peste 100 de ani. Acesta începe din satul Valcău de Jos și se desfășoară pe jos, pe o distanță de 150 km pe sens, pe parcursul a 8 zile (11-18 august).
Astfel, în data de 11 august a fiecărui an, credincioși de diferite vârste se strâng în curtea bisericii din Valcău de Jos pentru a forma norodul care dorește să parcurgă drumul, pe jos, până la Mănăstirea Nicula, de-a lungul traseului, credincioșilor din Valcău adăugându-li-se și alți credincioși din satele prin care trec.
Pe drum, participanții, purtând ripide, icoane și toacă, rostesc rugăciuni și cântă pricesne închinate Maicii Domnului, iar în satele prin care trec, pelerinii sunt așteptați în lăcașurile de cult, de către preoți și credincioși, pentru a se ruga împreună Maicii Domnului, oferindu-le, totodată, acestora, apă, mâncare și cazare. Până în urmă cu câțiva ani, pelerinii dormeau prin șurile oamenilor, însă, în prezent, aceștia sunt primiți să înnopteze în casele credincioșilor din Parohiile Buciumi, Voivodeni și Iclod.
Parohia Păușa primește în fiecare an, cu mult drag, pe toți credincioșii care își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Nicula, oferindu-le o masă, pregătită de credincioșii parohiei. În vechime, credincioșii din Păușa îi întâmpinau pe pelerini, pe la porți, cu fructe și legume.
Satul Păușa este așezat în partea de S-V a județului Sălaj, la poalele Munților Meseș, în bazinul mijlociu al Văii Agrijului, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1291, sub denumirea de „Pousa”. Satul și-a primit numele de la primii posesori ai satului, respectiv familia Posa, care a servit regalitatea maghiară în secolele XII-XIV, pentru aceasta primind în dar mai multe sate.
Parohia Păușa deține două biserici: una de lemn, monument istoric, amplasată în mijlocul satului și una de zid, construită în partea de nord a celei vechi.
Lăcașul de cult de lemn cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost ridicat în anul 1730, din lemn masiv de gorun, lucrat numai din bardă.
Pictura bisericii a fost realizată în anul 1800, de zugravul Ioan Pop din Unguraș (Românași), după cum reiese din însemnarea în limba slavonă de pe peretele despărțitor dintre naos și pronaos, însemnare care se păstrează și astăzi.
Vechiul lăcaș de cult deține icoane vechi, datând din secolele XVII-XVIII, cu o valoare artistică deosebită, precum și cărți de cult, ce provin tot din această perioadă, printre care amintim Cazania din timpul lui Constantin Brâncoveanu (1712) și Triodul tipărit în Țara Românească (1728).
În anul 2000 s-a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică de zid, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, în timpul păstoririi preotului Petru Blidar. De asemenea, până în anul 2002, când Preacucernicul Părinte Ovidiu Pop a fost numit preot al Parohiei Păușa, s-a construit fundația și s-au ridicat zidurile lăcașului de cult până la cota de 1 m. Edificarea noii biserici a fost finalizată în anul 2009, iar în data de 5 iulie a aceluiași an aceasta a fost sfințită de Preasfinţitul Părinte Petroniu, în prezența unui număr impresionant de credincioși.