Primăria Zalău alocă suma de 6,5 milioane euro pentru învățământ, cea mai mare de după Revoluție
Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, împreună cu viceprimarul Teodor Bălăjel au susținut vineri, 10 septembrie, o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat demersurile făcute de administrația locală pentru începerea anului școlar 2021-2022 în bune condiții. Conferința a debutat cu premierea elevei Laura Haraseniuc, singura elevă din municipiu care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.
Primarul Ionel Ciunt a declarat că: “Am mai spus și repet ori de câte ori am ocazia că sumele alocate în infrastructura școlară, în educație, nu sunt cheltuieli, sunt INVESTIȚII care, pe termen mediu și lung, aduc cea mai bună și sigură dobândă. Pe de altă parte, de educație depinde viitorul unei societăți”.
Infrastructură școlară în municipiul Zalău
În municipiul Zalău funcționează 29 de unități de învățământ, din care 25 cu personalitate juridică – 13 grădinițe, 7 școli gimnaziale și 9 licee. De asemenea, în Zalău funcționează o creșă, o altă creșă urmează să devină funcțională în cartier Meseș, iar alta, de dimensiuni mari, cu 110 locuri, va fi contruită în cartierul Dealul Morii. În aceste unități de învățământ participă la sistemul educațional 12.438 de elevi.
Totodată, în municipiu sunt și unități de învățământ particulare, respectiv două grădinițe și două școli postliceale, la care învață 369 de elevi.
În această perioadă premergătoare începerii noului an școlar, personalul din cadrul Serviciului Monitorizare Unități de Învățământ și din cadrul Direcțiilor Tehnice și Economice au verificat toate unitățile școlare. Toate sunt pregătite pentru începerea anului școlar 2021 – 2022 în condiții corespunzătoare și toate unitățile de învățământ au autorizație de funcționare de la DSP și dețin autorizație ISU (cu excepția sălilor de sport de la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” și de la Școala Gimnazială „George Coșbuc”, care au primit sumele necesare pentru execuția lucrărilor în vederea obținerii autorizației ISU, iar până la sfârșitul anului vor obține această autorizație.)
Buget pentru capitolul învățământ în anul 2021
Suma alocată la capitolul învățământ în anul 2021 este cea mai mare de după Revoluție, respectiv 31,74 milioane lei – 6,5 milioane euro. Din această sumă, 66 la sută reprezintă cheltuieli de dezvoltare (investiții, reparații capitale și dotări). La fel de important, din cheltuielile de dezvoltare – 20,87 milioane lei, respectiv 4,3 milioane euro, sunt sume atrase, care reprezintă 59 la sută.
Diferența de buget se folosește pentru reparații curente, obiecte de inventar, învățământ particular, tichete de creșă, burse școlare și cheltuieli de personal (Programul Școală după Școală și plata navetei cadrelor didactice).
Primăria Municipiului Zalău acordă patru categorii de burse școlare – sociale, de studiu, de performanță și de merit. Necesarul pentru acest an este de 2,37 milioane lei. Până în prezent s-a plătit suma de 1,39 milioane lei, iar până la finalul anului trebuie acoperită suma de 974 mii lei, sumă pe care administrația locală trebuie să o primească de la Ministerul Educației.
Activități extrașcolare finanțate de Primăria Municipiului Zalău
Primăria Municipiului Zalău finanțează activități extrașcolare prin Casa Municipală de Cultură și Sport Club Municipal Zalău.
La Casa Municipală de Cultură funcționează Cercul de pictură “ZalăuART”, unde aproximativ 110 copii cu vârste între 7 și 18 ani beneficiază de îndrumarea unui profesor, iar lucrările realizate sunt prezentate în expoziții cu ocazia diferitelor evenimente. Tot prin Casa Municipală de Cultură este finanțată funcționarea Ansamblului Folcloric de copii “Columna”, unde trei generații cu vârste între 8 și 20 de ani beneficiază de cursuri de dans, iar 20 de fete activează în cadrul grupului vocal Zestrea. Atelierul de dans pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani a fost inițiat pe perioada vacanței, însă, în urma reacțiilor pozitive primite de la cursanți, acesta va funcționa permanent.
La Sport Club Municipal Zalău, în iulie 2020 au fost constituite și afiliate la Federația Română de Fotbal trei grupe de copii și juniori, respectiv 53 de copii cu vârsta între 9 și 14 ani care beneficiază de antrenament. De asemenea, sunt finanțate grupele de junior A și B, cu 50 de copii, cu vârsta între 16 și 18 ani, care activează în competiții ale Campionatului Județean de Fotbal și ale Campionatului Republican organizat de FRF. Din octombrie 2020 funcționează și secția de Karate Traditional, unde 12 sportivi participă la antrenamente, iar din martie 2021, 15 copii sunt înscriși la secția de Judo. În total, la SCM Zalău, 130 de copii beneficiază gratuit de echipemente, antrenamente, recuperare și participare la concursuri.
Măsuri privind protecția elevilor și a cadrelor didactice împotriva infectării cu COVID-19
Și în acest an, școala începe, din păcate, în condiții de pandemie. Pentru protejarea elevilor și a cadrelor didactice este nevoie de materiale de protecție – măști și dezinfectanți. Suma necesară până la sfârșitul anului este de 650 mii lei, în condițiile în care pe toată perioada anului calendaristic școala funcționează în scenariul verde. În toate unitățile de învățământ există materiale de protecție sanitară și în toate unitățile de învățământ a început de ieri, 9 septembrie, acțiunea de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.
Investiții în infrastructura școlară din fonduri atrase – fonduri europene
Din totalul bugetului alocat la capitolul dezvoltare pentru unități de învățământ, 59 la sută reprezintă investiții din surse atrase.
Au fost finalizate lucrările la Liceul Reformat “Wesselenyi” și Liceul de Artă „Ioan Sima”, cât și la internatul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”, iar în curs de finalizare sunt investițiile de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” și Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu”. De asemenea, creșa nouă din cartierul Meseș se află în faza de dotare cu mobilier, la fel și Centru de zi pentru copii, iar Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 se află în proces de reabilitare.
Probleme care așteaptă soluții
Asigurarea sumelor necesare pentru burse școlare – necesarul până la finalul anului este de 974 mii lei, sumă pe care administrația locală trebuie să o primească de la Ministerul Educației.
Transportul elevilor – în anii trecuți, Primăria Municipiului Zalău asigura din bugetul local gratuitate la transportul în comun al elevilor. Acum, această gratuitate se asigură din bugetul de stat, iar la această dată primăria are o restanță la acest capitol de 529 mii lei. În cursul acestei săptămâni, Primăria a solicitat printr-o adresă scrisă plata acestei restanțe, dar și asigurarea sumelor necesare pentru anul 2021.
Ocuparea posturilor pentru creșă – Administrația locală așteaptă clarificare de la instituțiile care aprobă organizarea concursurilor publice cu privire la continuarea procedurii de ocupare a posturilor de la creșă.
Plata energiei electrice – Primăria Municipiului Zalău a avut un contract pentru plata energiei electrice de 219 lei/MWh. Conform prevederilor legale, a fost făcută achiziție pe bursă, iar cel mai mic preț obținut a fost 515 lei/MWh, respectiv o scumpire a energiei electrice cu 125 la sută.
Achiziție tablete – Primăria Municipiului Zalău a depus un proiect pe fonduri europene și a făcut achiziția pentru 1160 de tablete, în valoare de 3,2 milioane lei. Acest proiect a fost depus anul trecut, iar în momentul de față încă se așteaptă încheierea contractului.