Promisiune îndeplinită! Începe modernizarea platoului de marmură din centrul Zalăului
Încep lucrările pentru pietonizarea străzii Unirii, transformarea platoului de marmură într-o piață modernă și reamenajarea centrului vechi – proiectul care transformă complet Zalăul.
Primăria Municipiului Zalău anunță că încep lucrările în proiectul cu cel mai mare impact în modernizarea zonei centrale a Zalăului. Platoul de marmură va fi refăcut complet, după un concept modern, strada Unirii devine o frumoasă stradă pietonală, cum îi stă bine unui oraș cu istorie, iar spațiul centrului vechi cuprins între clădirea Transilvania, clădirea Primăriei și clădirea Bibliotecii Județene este reamenajat și modernizat.
„Ieri (nr. 24 iunie) am avut o întâlnire la sediul Primăriei cu toți cei care vor fi implicați în această transformare uriașă în felul în care arată orașul. A fost predat amplasamentul constructorului, care va începe lucrările în 4 iulie, iar până în toamna anului viitorul Zalăul va fi cu totul altul.
Este un proiect de mare responsabilitate pentru Primărie, pentru care am reușit să obținem finanțare europeană și prin care cele mai accesate zone din centrul Zalăului se transformă radical, după un concept la care am lucrat mult, alături de specialiști, pentru a fi siguri că va fi apreciat de zălăuani”, transmite viceprimarul Teodor Bălăjel.
”Platoul de marmură” va fi cu totul înlocuit și vom avea un pavaj în nuanțele clădirilor din jur, cu fundație ca pentru trafic greu, pentru durabilitate, mai ales că ne așteptăm la organizarea de târguri ocazionale și alte evenimente. Acest spațiu larg din centrul orașului va fi unul primitor, cu zone de verdeață și cu fântâni de pardoseală, din care apa țâșnește de la nivelul solului. Noul platou se va întinde până în fața Prefecturii, unde strada de acum va fi delimitată doar prin culoarea pavajului, pentru că va fi parte din strada Unirii, transformată în stradă pietonală.
Strada Unirii devine stradă pietonală, va fi locul de promenadă, și va fi în întregime reamenajată. Spațiile vor fi largi, pentru că trotuarele nu-și vor mai avea rostul, iar scurgerea pluvială va fi încadrată estetic. Spațiul din spatele Școlii Simion Bărnuțiu, acum o fundătură, devine o zonă frumos amenajată cu alternanță de pavaj și spațiu verde, cu mobilier urban, și va avea ieșire în bulevard. Pasajul primește și el un aspect nou, iar curtea generoasă dintre CNS și Muzeul Județean va fi un spațiu dedicat pentru evenimente culturale, teatru, inclusiv proiecții de cinema în aer liber.
În zona centrului vechi vom avea o transformare cuprinzătoare. Din fața Primăriei până la clădirea Transilvania, clădirea vechiului hotel Carpați, Clădirea Bibliotecii Județene vom avea un concept de piațetă ce valorifică elementele de oraș cu tradiție. Fântâna cu îngerași va redeveni piesă-simbol și o vom reface după original, așa cum a fost construită la jumătatea secolului XIX. Vor fi păstrați arborii valoroși alături de vegetație de talie mică spre medie. În fața clădirii Transilvania, în cadru pitoresc, își va găsi locul și o mică scenă pentru spectacole ale fanfarei Casei Municipale de Cultură. Vor fi și spații pentru terase.
Vom avea și un sistem de iluminat nou, adaptat estetic pentru fiecare din zonele modernizate, să întregească înfrumusețarea ce evocă tradiția orașului. Transformarea va însemna un alt standard pentru confortul zălăuanilor.