PSD i-a ascultat pe români: plafonarea la alimente, extinsă până la finalul anului
PSD a luat în considerare așteptările cetățenilor care consideră că, în contextul incertitudinilor economice externe, este necesar ca Guvernul să asigure stabilitatea prețurilor la alimentele de bază și la energie.
Astfel, plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, amendamentul care a prelungit limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază până la 31 decembrie 2024. În absența acestei decizii, plafonarea ar fi expirat la sfârșitul acestei luni.
De când a intrat la guvernare, PSD s-a ținut de cuvânt și a eliminat specula și a stabilizat prețurile, în special la categoriile de produse și servicii ce constituie cea mai mare parte din cheltuielile curente ale persoanelor cu venituri mici și medii.
Mai mult, contrar vocilor ce au protestat împotriva plafonării, nu s-a înregistrat penurie la nicio categorie de produse, iar fermierii români nu au fost afectați de această măsură.
Este adevărat, au existat variații sezoniere la prețurile la alimente după plafonare, dar a fost astfel prevenită o creștere semnificativă a cheltuielilor lunare pentru milioane de familii românești.
Datele arată o scădere de 11% a costurilor pentru bunurile și serviciile necesare unui trai decent pentru o familie cu doi copii, datorită reglementărilor impuse. Mai mult, milioane de familii din România au cheltuit cu peste 1.100 de lei pe lună mai puțin decât dacă PSD nu ar fi plafonat prețurile. (Sursa studiul FES: Detalii).
Pentru cheltuielile cu energia, plafonarea prețurilor la curent electric și gaze a protejat semnificativ puterea de cumpărare a românilor, dar în același timp a salvat și economia națională și firmele românești.
Pentru populație, de exemplu, BNR estima, în decembrie 2022, că, în lipsa plafonării, facturile cu energia electrică și gazele ar atinge pragul de 30% din veniturile lunare ale unei familii, în loc de 8-12%, cât arătau datele la acel moment (Raport asupra stabilității financiare, BNR, dec. 2022).
Marii retaileri români recunosc: plafonarea prețurilor de către PSD nu i-a ucis. Dimpotrivă!
În retail, succesul măsurilor implementate de Guvernul Ciolacu este confirmat și de declarația lui George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Retaileri (AMRCR).
În ianuarie, acesta afirma că prin plafonare, PSD a atins obiectivele inițiale: inflația este la jumătate față de începutul lui 2023, există o stabilitate a prețurilor, și nu a existat penurie.
În continuare Guvernul este determinat să continue să lupte cu specula și să sprijine masiv investițiile în firmele și produsele românești.
În acest sens, echipa PSD lucrează la o formulă îmbunătățită, care să pună și mai mult accentul pe valorificarea produselor autohtone și al producătorilor români și pe reducerea deficitului balanței comerciale.
Contrar mesajului vehiculat de o anumită parte a presei, cum că PSD „ar intra cu bocancii în economie”, datele Eurostat arată că în România doar 14% din prețurile incluse coșul indicilor de consum sunt reglementate, ceea ce ne plasează zona mediei UE. Spre deosebire de noi, în Elveția 27,5% din prețurile de consum sunt reglementate, în Olanda 21%, în Germania 17%, în Franța 16,6%.
Prelungirea plafonării, de data asta în Parlament
De această dată, prelungirea măsurii nu s-a mai luat la nivel guvernamental, întrucât ordonanța Guvernului care a extins anterior termenul de aplicare era deja pe traseul parlamentar și a fost mult mai simplă și mai eficientă intervenția pe legea de adoptare a acelei ordonanțe.
Ca atare, plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, a adoptat amendamentul PSD introdus în raportul de adoptare a OUG 5/2024, un amendament cu un articol unic care prevede că măsura se va aplica până la finalul acestui an.
„Articolul 8 se modifică și va avea următorul cuprins: „Prezenta ordonanță de urgență se aplică până la data de 31 decembrie 2024”. În forma anterioară, termenul de aplicare a măsurii se încheia la 31 martie 2024.