PSD vrea „minimum” 30% dintre candidați femei la toate tipurile de alegeri politice
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că a semnat mai multe amendamente prin care procentul de minimum 30% dintre candidați să fie femei să nu fie aplicabil doar la locale, ci și la celelalte tipuri de alegeri.
„Reprezentare echitabilă în funcțiile politice alese! Am semnat, astăzi, de Ziua Europei, alături de toate doamnele deputat și senator din PSD amendamentele prin care devine obligatoriu ca, la toate tipurile de alegeri politice din România, MINIMUM 30% dintre candidați să fie femei!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a lui Marcel Ciolacu, viitor premier după rotativa guvernamentală.
„Amendamentele completează prevederile proiectului de lege privind instituirea unei cote de reprezentare de minimum 30% la alegerile locale și în conducerea corporativă a întreprinderilor publice. Romania are nevoie de expertiza femeilor prin prezența lor în eșaloanele tuturor puterilor din stat!”, a completat președintele PSD.
Reprezentare simbolică
În Guvernul Ciucă sunt doar două femei: Gabriela Firea (Familie și Egalitate de Șanse) și Ligia Deca (Educație). Iar ministra Educației s-a alăturat echipei doar toamna trecută. Nici în conducerea Parlamentului nu sunt prea multe doamne. La Camera Deputaților, din cei 13 membri ai Biroului Permanent, adică structura care asigură conducerea forului, este o singură femeie, adică Alexandra Presură (secretar). La Senat, situația e puțin diferită, mai ales după unele mutări interne. Prin urmare, în Biroul Permanent, din cele 12 persoane, trei sunt femei. Mai precis, Alina Gorghiu (vicepreședintă cu atribuții de președintă – PNL), Roberta Anastase (secretar – PNL) și Adriana Stocheci (chestor – PSD).
La capitolul lideri de grup nu există nicio femeie care să fie reprezentantă a unui partid în acest comitet. Pentru o mai bună înțelegere, liderii de grup sunt cei care decid agenda ședințelor de plen.
Puține femei și în conducerea partidelor
Nici în fruntea partidelor nu găsim femei. Nu există un președinte de partid parlamentar în prezent. La nivel de conducere a formațiunilor, la PSD, din cei 17 membri ai Biroului Permanent Național, trei sunt femei. Cea mai cunoscută e Gabriela Firea, care e prim-vicepreședintă. La PNL, dintr-un Biroul Executiv de 33 de persoane, potrivit listei de lideri de pe site-ul formațiunii, sunt doar trei femei (Alina Gorghiu, Monica Anisie și Daniela Cîmpean, toate cu funcția de vicepreședintă). Nu e nicio doamnă în structura restrânsă de conducere, adică președinte, prim-vicepreședinți și secretar general. La UDMR, în Prezidiul Uniunii, din opt persoane, una singură este o doamnă: Biro Rozalia (președintă a Comisiei de Afaceri Externe din Cameră).
În cazul USR, cinci din cei 25 de membri ai Biroului Național sunt doamne, în timp ce la AUR, din cei 14 membri ai conducerii, trei sunt femei, dar nu pe funcțiile cele mai importante, care sunt ocupate de nume ca George Simion, Claudiu Târziu şi Sorin Lavric. O singură formațiune, care are reprezentanți în Parlament, dar nu și grup recunoscut, are copreședinte o femeie, adică REPER, pe Ramona Strugariu. Și la Forța Dreptei e o singură doamnă în Parlament: Violeta Alexandru.