Raport al DSVSA Sălaj privind focarele de PPA și impactul bolii pe raza județului
La data de 9 august în județul Satu Mare există în evoluție un număr de 17 focare de PPA (pestă porcină africană), cele din localitatea Lelei (6 focare) cuprinzând în zona de restricție de 10 Km (zona de supraveghere) un număr de 18 localități din jud. Sălaj (Șamșud, Archid, Coșeiu, Chilioara, Dioșod, Bocșița, Doba, Deleni, Mineu, Sâncraiu Silvaniei, Naimon, Bulgari, Sălățig, Deja, Nadiș, Cehu Silvaniei, Motiș, Verveghiu) și 9 exploatații comerciale de porcine.
În județul Sălaj există la această dată în evoluție un număr de 2 focare de PPA:
- – un focar în localitatea Năpradea declarat la data de 20.07.2023, aflat în procedură de stingere la 30 de zile, prin finalizării efectuării examenului clinic al porcinelor din zona de protecție de 3 Km în jurul acestuia în localitățile Năpradea (81 exploatații) și Cheud (24 exploatații), fără a fi depistate alte cazuri de boală, iar în zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului, examenul clinic este în curs de efectuare pe principiul prevalenței și confidenței, vizând exploatațiile cu porcine din localitățile: Benesat, Biușa, Horoatu Cehului, Aluniș, Noțig, Inău, Someș Odorhei, Traniș, Someș Guruslău, Husia, Vădurele, Poienița, Ciocmani, Băbeni, Piroșa, Cozla, Ciula, Cuciulat, Letca, Toplița, Purcăreț, Vălișoara.
- – un focar în localitatea Gâlgău Almașului, comuna Bălan, declarat la data de 02.08.2023, cu zona de protecție de 3 Km stabilită pentru localitățile Gâlgău Almașului și Tihău, unde este în curs efectuarea examenului clinic al tuturor exploatațiilor cu porcine și zona de supraveghere de 10 Km în jurul focarului stabilită pentru localitățile: Surduc, Ciocmani, Var, Turbuța, Rona, Husia, Jibou, Prodănești, Ciglean, Brebi, Creaca, Lupoaia, Brusturi, Gălpâia, Chendrea, Bălan, Chechiș, Gârbou, Solomon, Fabrica, Cristolț, Brâglez, Muncel, Văleni, Cristolțel, Teștioara, Solona, unde este în derulare efectuarea recensământului porcinelor existente în exploatații.
- În vederea limitării răspândirii bolii la populație și în exploatațiile comerciale, DSVSA Sălaj întreprinde următoarele acțiuni:
- Efectuează supravegherea clincă, serologică şi virusologică a porcinelor din exploataţiile comerciale industriale, exploataţiilele comerciale tip A, non-profesionale şi în populaţia de mistreţi
- Organizează instruiri cu gestionarii fondurilor cinegetice, cu reprezentanții exploatațiilor comerciale de porcine, ultima de acest gen având loc la data de 02.08.2023
- Organizează instruiri în cascadă cu medicii veterinari oficiali, respectiv cu medicii veterinari de liberă practică împuterniciți
- Consilieri la nivelul exploatațiilor nonprofesionale cu porcine prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, cu o frecvență lunară de minim 10 exploatații / lună / comună, după un program comunicat și aprobat lunar de către DSVSA Sălaj.
- Informări în presă.
- Controalele în teren se desfășoară permanent și mai accentuat în zonele de restricții stabilite în jurul focarelor de PPA. În trimestrul II s-au efectuat pe tematica respectării legislației în exploatațiile cu porcine și în timpul transportului, controale după cum urmează:
- 14 controale în exploatațiii comerciale de porcine, în care s-a aplicat 1 sancțiune – avertisment, pentru sacrificarea porcinelor într-o exploatație tip A, fără notificarea medicului veterinar;
- 11 controale în timpul transportului, în urma cărora s-au aplicat un număr de 7 amenzi în cuantum de 10.320 lei pentru transportul animalelor fără documente;
- 876 controale în exploatațiile nonprofesionale, în care s-au aplicat un număr de 11 amenzi în cuantum de 13.200 lei pentru cumpărare-vânzare de porcine fără documente.
- Pesta porcină africană, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus cu ADN care se propagă foarte rapid în populația porcină, prin contact direct sau indirect.
Simptomele bolii:
Febră (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem – înroșirea pielii, cianoza – albăstrirea pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii – pete roșii, echimoze – vânătăi), tulburări digestive (inapetență –lipsa poftei de mâncare, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburările respiratorii (dispnee – respirație cu dificultate, tahipnee – respirație accelerată, respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, adinamie – refuzul deplasării datorită scăderii forței musculare, mers instabil, crampe, hiperexcitație, crize convulsive, pareze și paralizii, decubit lateral – poziția culcat pe o parte a corpului), conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis – scurgere de sânge din nas sub formă de picături, la scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul.
Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute ale bolii. Pesta porcină africană provoacă pierderi economice mari din cauza depopulării catastrofale a fermelor de porci în zonele afectate prin decesul și sacrificarea lor, punerea în aplicare a măsurilor sanitare și impunerea restricțiilor comerciale. Pesta porcină africană este o boală transfrontalieră care se poate răspândi rapid de la o țară la alta și este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală (OIE). Pentru Pesta porcină africană nu se efectuează vaccinări imunoprofilactice, nu se vindecă, NU se transmite la om, dar omul se poate constitui în vector al acestei boli.
- Proprietarul are obligația să anunțe imediat medicul veterinar la aparitia unor semne de boală la animale, a primelor cazuri de moarte sau tăiere de urgență, iar până la sosirea personalului sanitar veterinar, să izoleze animalele bolnave, să păstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse rezultate de la animale tăiate de urgență, luând măsuri ca acestea să nu fie folosite sau vândute.
Nerespectarea acestor prevederi cu referire la anunțarea îmbolnăvirilor, poate atrage asupra proprietarului răspunderea contravențională sau penală, după caz.
Astfel, conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. a, pct. 4 amenda este în cuantum de 600-1600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 6000-8500 lei pentru persoanele juridice.
De asemenea, nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică sau neaplicarea şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică dispuse de autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente, în exploataţiile de animale, se sancționează cu amendă conform HG nr. 984/2005, art. 2 , lit. c, pct. 4 în cuantum de 2400-3600 lei pentru persoanele fizice, respectiv 12000-24000 lei pentru persoanele juridice.
Potrivit art. 355 CP: ,,Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau bolilor infectocontagioase combaterea la animale sau plante ori a dăunătorilor, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.
DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Martin Mircea Adrian