Rata mortalității infantile a scăzut semnificativ în județul Sălaj, în ultimii ani
❗️Cel mai recent raport al Institutului Național de Sănătate Publică arată că, în 2020, Sălajul înregistra un indice de 6,2 la mia de copii născuți vii (media națională fiind de 6,1‰), față de 11 la mie în 2018, valoare ce plasa județul pe harta neagră a mortalității neonatale, respectiv pe locul al treilea în țară.
👩⚕️”Indicele de mortalitate infantilă, ce exprimă intensitatea deceselor survenite în intervalul scurs de la naștere până la vârsta de un an, oglindește atât starea socio-economică a unei populaţii, cât şi dezvoltarea generală a sectorului sanitar. Este, în ultimă instanţă, un indice al bunăstării, civilizaţiei şi nivelului cultural al unui popor sau al unei subpopulaţii oarecare. Datele statistice dovedesc, așadar, că suntem pe drumul cel bun către #atingerea #scopului #de #reducere a #mortalității #neonatale, dar și că s-au obținut îmbunătățiri în întreaga rețea de acordare a asistenței medicale până la vârsta de un an. Startul la viață se dă în maternitate, prin urmare, dacă vom avea mai puține decese aici, vom reuși să reducem procentul global al deceselor infantile. Diminuarea ratei mortalități infantile în Sălaj este rezultatul efortului depus de întreaga echipă de la Neonatologie, de la medici și asistente, la infirmiere și îngrijitoare de curățenie, este oglinda interesului manifestat față de pacient, a disconfortului asumat de a trata ghidat de studii, protocoale și proceduri. Este o reușită care nu ar fi fost posibilă fără suportul logistic al conducerii unității medicale și al Consiliului Județean Sălaj, care a răspuns prompt la toate solicitările de achiziții pentru dotarea cu aparatură modernă”, precizează dr. #Melinda #Baizat, #medic #primar #neonatolog, șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.
👩🍼🏥În 2020, la Spitalul Județean de Urgență Zalău au venit pe lume 1.816 nou-născuți, înregistrându-se un indice de utilizare a paturilor de 284% în Compartimentul Maturi, respectiv de 177% în Compartimentul Prematuri. Din totalul amintit, 0,99% au fost transferați în unități de grad III (0,43% din Compartimentul terapie-maturi și 0,56 % din Compartimentul terapie-prematuri). Rata de deces a fost de 0,06% la terapie maturi (un pacient cu malformație cardiacă complexă, incompatibilă cu viața), respectiv de 1,13% la terapie prematuri (doi nou-născuți cu prematuritate extremă și hemoragie pulmonară).