Reabilitările blocurilor și școlilor din Zalău pe bani europeni au schimbat deja fața orașului
S-a încheiat proiectul care a inclus 1.066 de apartamente din 30 de blocuri. Reabilitările continuă cu banii obținuți pentru cinci școli gimnaziale și două licee. Și se fac proiecte noi pentru blocuri.
Viceprimarul Teodor Bălăjel a fost luni în teren pentru recepția lucrărilor de reabilitare a blocului I 58, situat în spate la Perla, recepție care înseamnă finalul proiectului prin care au fost reabilitate 30 de blocuri din Zalău, în mare parte blocuri înalte de pe arterele principale, cu finanțare obținută de Primăria Zalău de la Uniunea Europeană. În acest proiect au fost incluse, de exemplu, blocul Scala, blocul Gulliver, A 96, pe bulevard, C 2 și C 3 și altele cu mare vizibilitate, iar reabilitarea lor înseamnă un câștig important și pentru felul în care arată orașul, pe lângă avantajele de care au parte cei care locuiesc în ele.
Au fost 27 de milioane de lei puși la treabă pentru confortul zălăuanilor care locuiesc în aceste blocuri, iar orașul arată cu totul altfel cu fațadele refăcute ale acestor blocuri. Cele 30 de blocuri reabilitate totalizează 1.066 de apartamente, ceea ce înseamnă că mii de zălăuani au acum un cu totul alt confort și plătesc mult mai puțin pentru energie. În afară de reabilitarea termică, au fost modernizări și în spațiile comune interioare, lifturile au fost modernizate, au fost puse geamuri termopan, au fost izolate acoperișurile, au fost refăcute circuitele cablurilor, sunt detalii importante ale proiectului pe care ni le dă viceprimarul Teodor Bălăjel.
Dar cum arată și cât confort avem în Zalău depinde de… bani. Iar viceprimarul Teodor Bălăjel subliniază că ritmul impus în transformarea orașului a însemnat în primul rând o transformare a modului în care se lucrează în Primăria Zalău. Administrația a devenit în ultimii ani una operativă și competitivă. A și fost premiată pentru volumul de bani europeni obținuți în sesiunea trecută de finanțare europeană. A fost valorificat așadar potențialul multor angajați capabili ai administrației, capabili și de efort, pentru a fi competitivi în întocmirea de proiecte de dezvoltare, pentru că din ce în ce mai multe orașe concurează pe finanțările europene și din alte diverse surse, conștiente că din bugetele locale nu pot face lucruri notabile. Și viceprimarul Teodor Bălăjel a și luat deja inițiativa pentru a continua și cu reabilitările de blocuri în noua sesiune de finanțare europeană. Sunt solicitări pentru reabilitarea a încă 30 de blocuri în oraș. Urmează primele proiecte pe noua sesiune de finanțare.
Toate școlile reabilitate – condițiile în care învață copiii din Zalău sunt prioritate
În ce privește reabilitările clădirilor din Zalău, foarte important este că s-au obținut bani europeni pentru reabilitarea școlilor. Condițiile mult mai bune pentru elevi sunt marele câștig, dar, la fel ca în cazul celor 30 de blocuri, și orașul a câștigat mult în aspect.
Au fost reabilitate până acum cu bani europeni patru licee – Liceul Avram Iancu, Liceul de Artă Ioan Sima, Liceul Ortodox, Liceul Wesselenyi. Internatul de la Liceul Mihai Viteazu a fost de asemenea reabilitat. Creșa Meseș a fost construită tot pe bani europeni și până la începutul anului școlar se for finaliza lucrările și la Grădinița 5.
Au fost semnate deja contractele pe proiectele întocmite pentru reabilitarea a încă cinci școli gimnaziale și a încă două licee: Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu, Școala Gimnazială Iuliu Maniu, Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Școala Gimnazială Porolissum și Școala Gimnazială George Coșbuc, Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai și Liceul Mihai Viteazul. Nu vor trebui să rămână fără reabilitare nici Școala Corneliu Coposu și Liceul Voievod Gelu, spune Bălăjel, care consideră prioritate condițiile în care învață copiii din Zalău.
”Sunt bani europeni mulți pe care îi atragem pentru reabilitări de clădiri, fie ele blocuri sau clădiri publice. Dacă facem un total al lucrărilor executate deja trecem de 70 de milioane de lei. Iar cu contractul pentru școli de încă aproape 78 de milioane de lei și cu proiectele pe care le depunem pentru finanțare în sesiunea următoare – blocuri și școli – vorbim de bani serioși care fac viața mai bună zălăuanilor și copiilor lor și fac orașul mai frumos.”, spune viceprimarul.
Cu ce comparăm aceste sume? Cu bugetul local colectat din impozite și taxe de la toți contribuabilii din Zalău care abia trece de 40 de milioane de lei. Cum s-ar fi dezvoltat Zalăul fără cei 100 de milioane de euro obținuți de administrația Zalăului de la Uniunea Europeană? Motiv pentru care în noua sesiune de finanțare de la UE ținta este de a obține încă peste 100 de milioane de euro, fie ca vin prin POR, PNRR, dar se mizează și pe sursele de finanțare guvernamentale.