România afectată serios de secetă. Ministrul Mediului cere responsabilitate cetățenilor în utilizarea apei
Ministrul Mediului și Pădurilor, Tánczos Barna a prezentat astăzi în cadrul ședinței de guvern un raport despre situația privind fenomenele meteorologice extreme, seceta pedologică și situația rezervelor de apă.
Peste 70% din suprafața tării este afectată de secetă. Sunt zone în care nivelul de precipitații este la sub jumătate față de media anuală. În câteva regiuni precipitațiile din ultimele zece luni nu au depășit 200l/m2, ceea ce generează secetă.
Rezervele strategice de ape nu sunt în pericol. Cele 40 de lacuri de acumulare, în care avem rezervele strategice de ape, se află la un grad de umplere de peste 68%. Debitul apelor Dunării este sub media anuală, la 3000 de litri pe secundă la intrarea în țară, dar nu avem probleme la hidrocentrale sau la centrala nucleară.
„ Fac un apel la populație să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie. În unele zone din țară restricțiile de furnizare a apei potabile au fost cauzate de creșterea consumului în urma irigațiilor pentru care s-a folosit această sursă de apă. Folosirea apei tratate în scop agricol este o risipă pe care nu ne putem permite”, a transmis ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Dacă zilele trecute scriam că șase localități din Sălaj se confruntă serios cu lipsa apei potabile, Compania de Apă Zalău anunță că problema apei potabile s-a rezolvat pentru localitățile Cuzăplac, Gălășeni, Petrindu, Tămașa, astfel că cetățenii beneficiază de apă în rețea non-stop.
Probleme mai sunt doar la Valea Leșului și Preluci, unde cetățenii au acces la apă potabilă dar cu intermitențe. La Cizer nu este apă potabilă pentru că s-au făcut reparații la bazinul de apă.