Sălajul prezent la festivalul-concurs de preparate tradiționale „D-ale porcului” de la Oradea

UPDATE: Jurații au decis că trofeul renumitului concurs „D’ale porcului“ va merge către Biharia. Echipa a reușit să se claseze pe locul I demonstrând că mâncarea lor este cea mai gustoasă. Locul II este ocupat de echipa din comuna Tulca, care a primit și premiul pentru „Cea mai bună pălincă“, iar locul III a fost câștigat de către echipa „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea, județul Sălaj).

De asemenea, „Cel mai bun toroș” a fost făcut de echipa comunei Santău din Satu Mare, „Cei mai buni cârnați” au fost făcuți de echipa din Sâmbăta, iar „Cel mai bun caltaboș” a fost preparat de „Ocolul Silvic Firiza”.


Festivalul-concurs de preparare tradiţională „D’ale porcului” aduce, în premieră, în weekend, în faţa juriului şi a vizitatorilor, tradiţii culinare din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, pe lângă cele din Bihor.

Echipele invitate din cele trei judeţe sunt „Ocolul Silvic Firiza”, „Comuna Santău” şi „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante, pentru prima dată, la evenimentul de la Oradea, ajuns la ediţia a XI-a.

„Zestrea Silvană reprezintă ţinutul sălăjean al gastronomiei tradiţionale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ţinut reprezentativ pentru produsele tradiţionale din carne de porc şi vită ale doamnei Sanda Galiş”, a declarat, în comunicatul transmis de organizatori, managerul A.D.I. Ţara Silvaniei, Daniel Stejeran.

Celor trei echipe li se vor opune, în concursul de sâmbătă, cinci echipe bihorene: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig şi o echipă reprezentând Oradea. Toate acestea vor concura în a prepara cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale din carnea de porc, fiecare dintre ele primind în acest scop un porc abatorizat pentru a-l transforma în cârnaţi, toroş, caltaboş, sarmale şi alte bunătăţi la ceaun şi grătar, după metode tradiţionale.

Concursul de duminică, „D’ale porcului Pro”, la a treia ediţie, este dedicat, după cum sugerează numele, profesioniştilor din domeniu. Organizatorii anunţă că va fi unul deosebit, deoarece, în premieră, au fost invitate şi partidele politice. În cursă s-au înscris trei unităţi şcolare specializate, două companii, dar şi trei filiale bihorene ale unor partide politice.

Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea şi Grup West Premium Oradea.

Juriul este alcătuit din zece specialişti: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igreţiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Şandrău şi George Furdui. Pălinca va fi jurizată separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter.

Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiţionale „Fain din(ing) Bihor”, de unde se vor putea achiziţiona mezeluri tradiţionale atent meşteşugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar şi ceramică, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale şi altele.

Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuţa, vin de la Familia Darabont şi bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin şi bere, kurtoskalacs, gogoşi şi plăcinte pe lespede, dar şi ciocolată de casă şi suc natural de mere fiert.

Atmosfera va fi întreţinută sâmbătă şi duminică, între orele 15,30 – 17,00, cu câte un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcarea mall-ului, susţinut de artişti locali – Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, solista Antonela Ferche Buţiu, invitat fiind interpretul Ionuţ Fulea.

One thought on “Sălajul prezent la festivalul-concurs de preparate tradiționale „D-ale porcului” de la Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *