”Sănătate mai aproape de oameni”, propunerile lui Florin Florian, candidatul PSD la Președinția Consiliului Județean
”10 pentru Sălaj” este angajamentul meu și al echipei mele că facem mai mult și mai bine. Avem proiecte noi și suntem atenți la Sănătate, Educație, Infrastructură rutieră, Cultură, Mediu, Sport, Asistență socială, Mediu Antreprenorial, Turism. Ne dorim cu adevărat ca Sălajul să devină mai atractiv și mai valoros. Pentru că ne pasă!
În cele ce urmează, vă prezint în detaliu proiectele noastre pentru Educație.
CENTRE DE SĂNĂTATE PENTRU CONTROALE PERIODICE
Vor fi înființate la ILEANDA, NUŞFALĂU și SÂNMIHAIU ALMAȘULUI. Prin înființarea centrelor în mediul rural, în zonele deficitare din punct de vedere al accesului la servicii medicale, se facilitează efectuarea de analize și investigații medicale de specialitate pentru populația din mediul rural.
Centrele vor fi dotate cu echipamente care vor permite analize de bază (hemoleucogramă, TGO, acid uric, colesterol, inclusiv teste antidrog). Totodată, prin aceste centre, vor fi accesibile servicii de asistență medicală la domiciliu, destinate persoanelor vârstnice care nu se pot deplasa (kinetoterapie, tratament perfuzabil etc).
Prin parteneriat cu primăriile și cu ONG-uri sau asociații, pot fi angajați asistenți sociali și asistenți medicali care să asigure permanent serviciile la domiciliu. Această activitate se adresează persoanelor peste 65 de ani, cu venituri mici, care locuiesc singure, fără un mediu familial care să poată oferi suport și pentru care accesul la serviciile de sănătate este dificil.
Persoanele în vârstă și singure au nevoie să fie îngrijite în același mediu în care au trăit o viață. O spun specialiștii în sănătate fizică și mentală. Iar noi vom dezvolta acest serviciu având exemple de bună practică.
Existența centrelor va reduce presiunea de pe ambulatoriile de specialitate și din Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Zalău.
De ce în mediul rural? Pentru că populația rezidentă a Sălajului locuiește, în proporție de 61 la sută, în zona rurală. Un alt argument este acela că există o distribuție inegală a unităților sanitare între mediul urban și cel rural, fapt care determină un acces diferențiat la sistemul de asistență medicală.
Datele arată că incidența morbidității generale este în ascensiune pentru toate categoriile de vârstă, la fel și în cazul bolnavilor cronici.
Dacă privim asupra situației celui mai mare furnizor de servicii medicale din Sălaj, Spitalul Județean de Urgență Zalău, putem observa că Unitatea de Primiri-Urgențe este aglomerată și de non-urgențe și consultații.
Tot statistica ne arată că cele mai multe cazuri provin din mediu rural – consultațiile 57 la sută și tratamentele 56 la sută. În 2023, adresabilitatea populației la serviciile de urgență a crescut cu 10 la sută față de anul anterior.
CARAVANA “VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ”
Caravana este un proiect de asistență medicală mobilă destinat persoanelor din mediul rural şi comunităţilor vulnerabile.
Țintește investigarea prematură a bolilor prin prevenție și documentarea stării de sănătate a populației.
Vizează atât o evaluare clinică generală (analize de sânge, EKG, medicină internă etc), cât și o evaluare specializată (de exemplu pe cancerul de prostată, de sân etc).
Statisticile arată că, la nivelul județului Sălaj, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (56,2/ la 100 de decese) și tumorile (19,1/ la 100 de decese).
În ambele cazuri, depistarea precoce a problemelor poate ajuta la tratarea lor cu succes.
Prevenția reprezintă una dintre nevoile populației județului Sălaj și din cauza deficitului de medici de familie în mediul rural.
Există 7 comune fără medici – Camăr, Coşeiu, Poiana Blenchii, Zalha, Bănișor, Șamșud, Fildu de Jos; în alte 6 comune există doar pucte de lucru secundare – Benesat, Crișeni, Rus, Treznea, Lozna, Românași.
Spuneam mai sus că avem exemplu de bună practică. Este vorba de Caravana de sănătate desfășurată în perioada 1-31 decembrie 2023, la Ileanda și la Zalău. S-au efectuat peste 1000 de consultații, cele mai solicitate examinări fiind măsurarea parametrilor, analize de laborator, EKG și medicină internă. 82 la sută dintre cereri au fost ale persoanelor peste 40 ani, 13 la sută între 16-40 ani, 4 la sută sub 16 ani. 67 la sută dintre pacienți au fost femei și doar 23 la sută bărbați.
SĂNĂTATE PENTRU TOȚI
Investițiile în modernizarea infrastructurii și dotarea Spitalului Județean de Urgență Zalău se vor realiza utilizând toate oportunitățile de finanțare aflate la dispoziția Consiliului Județean Sălaj.
Proiectele trebuie bine gândite pe ghidurile de finanțare și să fie aplicabile la nivelul județului nostru, cu respectarea termenelor asumate.
De asemenea, sunt necesare parteneriate funcționale cu autoritățile publice locale pentru investiții la toate spitalele din județ.
De exemplu, o primărie care asigură finanțare pentru funcționarea unui poate întâmpina dificultăți financiare pentru a susține modernizarea infrastructurii unității medicale. Cu sprijin financiar și din bugetul Consiliul Județean sau cu sprijinul altor finanțatori, se pot crea condiții de spitalizare și de tratament foarte bune în fiecare unitate.
Pe de altă parte, resursa umană este extrem de importantă în tot sistemul medical. Cu o lipsă cronică de medici pe toate specialitățile, ne propunem să atragem medici specialiști prin parteneriate solide cu toate universitățile de medicină și farmacie. Avem exemple de bună practică și pe acest segment.
Un alt aspect important este acela de a încheia parteneriate cu ONG-urile pentru a asigura servicii adaptate pacienților diagnosticați cu boli rare. Cunosc foarte multe cazuri care ajung în Cluj sau chiar în străinătate pentru tratament adaptat diagnosticului.
Prin implicare, parteneriat și soluții reale, putem transforma calitatea actului medical pentru toate tipurile de diagnostic. Îmi doresc viață sănătoasă în toate comunele și orașele județului!
Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Sălaj, realizat de SC Monitorul de Salaj Media SRL. CMF: 21240002