Șeful DNA despre procurorul din dosarul Colectiv: Profesionalism, onestitate și curaj
DNA refuză cererea secției pentru judecători a CSM de revocare a procurorului din dosarul ”Colectiv”. Crin Bologa: Profesionalism, onestitate și curaj.
Crin Bologa, șeful DNA, a refuzat cererea de revocare din funcție a Melindei Diaconescu, procurorul din dosarul ”Colectiv”, cerere care a fost formulată de secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat al DNA.
Secția pentru judecători a CSM a formulat cererea de revocare în urma cereri judecătorilor din dosarul ”Colectiv”, care au susținut că procurorul ar fi afectat independența și imparțialitatea acestora.
Șeful DNA arată că ”nu există motive” pentru a dispune revocarea procurorului din DNA, și, în plus, arată că ”doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj”.
Crin Bologa este unul dintre cei mai profesioniști procurori din România, a condus ani buni cel mai mare Parchet din Sălaj, DNA Cluj, iar după ce a promovat un concurs foarte greu a devenit procurorul șef al DNA. In cei peste 20 de ani de activitate ca procuror și procuror șef sau prim-procuror, Crin Bologa a dat dovadă de cele mai înalte standarde în materie juridică, respectând legea și aplicând-o cu maximă strictețe.
Comunicatul DNA:
Prin Hotărârea nr. 825, din data de 29 iunie 2021, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, comunicată Direcției Naționale Anticorupție la data de 23.08.2021, s-a solicitat domnului Crin-Nicu Bologa, procuror șef Direcție, revocarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, a doamnei procuror Melinda Diaconescu, care își desfășoară activitatea în cadrul Secției Judiciare Penale.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a constatat că procurorul care reprezintă Direcția Națională Anticorupție la ședințele de judecată ale dosarului ,,Colectiv”, prin formularea unei cereri de recuzare a judecătorilor din cadrul Curții de Apel București investiți cu soluționarea dosarului ,,Colectiv” și a judecătorilor investiți cu soluționarea cererii de recuzare, a afectat independența și imparțialitatea acestora.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conținutul hotărârii amintite anterior și comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu și a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală și în virtutea independenței garantate de art. 67 alin. (1) și (2) din Legea nr. 304/2004.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, asigură cetățenii că procurorii Direcției își desfășoară activitatea, conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor și a concluziilor lor în fața instanței de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor.
De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție asigură procurorii Direcției de tot sprijinul instituțional permis de lege, care să le garanteze desfășurarea activității în condiții de legalitate, independență și profesionalism.
De altfel, doamna procuror Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu referire la conținutul hotărârii și a discuțiilor ce au avut loc la ședința Secției pentru judecători, aspecte preluate de mass media.