Senatorul Kovács Irénke – Doctor Honoris Causa – cea mai înaltă recunoaștere academică

În cadrul unei ceremonii înălțătoare Universitatea de Arte din Târgu Mureș a acordat titlul Doctor Honoris Causa prof. dr. Kovács Irénke recunoscându-i meritele academice și profesionale remarcabile, precum și contribuția majoră la dezvoltarea domeniului.

Munca extrem de eficientă a acestei autorități profesionale din domeniul educației a fost celebrată ca profesor, director, inspector general adjunct, secretar de stat și senator fiind confirmată de premiile, distincțiile si recunoașterile obținute de-a lungul anilor. Publicațiile sale din țară și internaționale, precum și realizările științifice și profesionale au făcut din prof. dr. Kovács Irénke un membru extrem de important al societății noastre transilvănene. Pregătirea sa științifică, valoarea umană, capacitatea sa exemplară de înțelelegere și cunoaștere, atitudinea sa fermă sunt asociate cu bunătate, credința și empatie devenind astfel un model profesional și uman demn de urmat.

LAUDACIO

Kovács Irina Elisabeta s-a născut la Jibou în 16 aprilie 1966. În anul 1989 a absolvit cursurile Facultății de Biologie-Geografie-Geologie, specializarea Biologie în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În anul 2010 a absolvit cursurile de Masterat Educațional, iar în anul 2012 a obținut diploma de licență a Facultății de Litere, specializarea Limba Engleză în cadrul aceleași universități.

În anul 2010 a obținut titlul științific de doctor la Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca.

Studii și formări în străinătate:

– Mai 2009 – Van Lodenstein College, Amersfoort, Holland, Sistemul educaţional olandez, Curriculum, ,,CitizEUnglish”

– Octombrie 2008 – „Leargas” Education Service Dublin Ireland, Dublin (Irlanda), Management, Sistemul Educaţional European

– Octombrie 2007 – Universitatea din Edinburgh & Kinda Education Centre – Scotland, Glasgow (Scoţia), Sistemul educaţional, Curriculum, Protecţia mediului

– Mai 2007 – Universitatea din Gent & Nieuwe Media- School- Belgia (Centru Educaţional), Ecologie – Protecţia mediului

– Aprilie 1996 – Universitatea Ripon & York, Anglia (Training), Management educational, Curriculum, Teacher trainer.

Premii, rezultate la concursuri

– Medalia ,,Gheorghe Lazăr” pentru rezultate de excepţie în activitatea didactică, acordat de MECT, 2007;

– Premiul pentru excelenţă în educaţie acordat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, 2008, 2009, 2010;

– Premiul I şi Medalia de Aur la Olimpiada Internaţională de Mediu, Istanbul 2005;

– Medalia de Bronz la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Tehnologie „Mostratec”, Brazilia 2005;

– Diplome de Excelenţă în 2004 şi 2005, acordate de Primăria Municipiului Zalău pentru rezultatele foarte bune la concursurile naţionale, internaţionale şi promovarea imaginii oraşului;

– Distincția „Makkai Sándor” acordată de Biserica Reformată din Ungaria pentru activitatea profesională și modelul uman și spiritual pe care îl reprezintă, Miskolc, 2019

– Diplome și distincții acordate pentru activitatea desfășurată în slujba culturii și educației în limba maghiară: Eyüstgyopár, Ezüstfenyő, Bathory, Premiul pentru Femeile care Schimbă Destine și altele.

Activitate profesională:

– Profesor de biologie de la absolvirea facultății

– Între 2004-2013 director al Liceului Reformat „Wesselényi” Zalău – în această perioadă a reușit să îmbogățească oferta educațională a liceului cu două grădinițe, clase de învățământ primar, gimnazial, învățământ seral, fără frecvență, precum și forma de învățământ „șansa a doua”. Astfel, Liceul Reformat „Wesselényi” Zalău a devenit cea mai mare și mai prestigioasă instituție de învățământ în limba maghiară din județ.

– În perioada 2007-2017 a fost lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

– Între 2013-2017 a fost inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj

– Din 2017 până în decembrie 2020 a fost secretar de stat în cadrul ME având ca atribuții coordonarea învățământului în limbile minorităților din România. În această calitate a reușit editarea a 128 de manuale în limbile minorităților naționale din care 108 în limba maghiară (lipsa acestora a reprezentat una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de învățământ), a înființat Centrul Național de Formare în Limba Maghiară de la Oradea, a inițiat programul „Telesuli”, a introdus noi concursuri și competiții pentru elevii care studiază în limba maghiară.

– În urma obținerii mandatului de senator în decembrie 2020 este vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ din Senat și membru în Comisia pentru ape, pescuit și fond cinegetic, precum și în Comisia pentru știință inovare și tehnologie.

– În cadrul Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM) este referent pentru educație pentru cele 36 de state care compun această adunare. În această calitate a participat la numeroase conferințe și întâlniri internaționale la ONU, New York, Rabat, Marrakesh (Maroc), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Napoli (Italia).

Este de asemenea membră în Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP).

– A publicat numeroase cărți, studii și articole în specialitate și în domeniul managementului educațional.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *