Simulare VIDEO| Cum va arăta lotul de 41 de kilometri care include și tunelul pe sub Vf. Meseș
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are marți, 15 octombrie, termen pentru desemnarea câștigătorului pentru execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump lot de autostradă din România, care include și tunelul Meseș.
Evaluarea acestui lot durează de mai bine de un an și jumătate, iar până acum au fost nouă amânări succesive. La termenul de marți, CNAIR ar urma să anunțe, în sfârșit, câștigătorul licitației. Însă potrivit economedia.ro, specialiștii spun că a apărut problema finanțării, în contextul în care Programul Transport este supracontractat.
Unul dintre pasionații lucrărilor de infrastructură rutieră mare, Marin Marian, a realizat la începutul acestei luni o filmare cu drona pe întreg lotul de 41 de kilometri care include și tunelul Meseș. În premieră națională, Marin Marian a realizat o simulare video cu acest lot, identificând după proiect zonele unde urmează să fie construite podurile, viaductele și tunelul pe sub vârful Meseș. Vorbim aici de zeci de poduri și viaducte, adevărate lucrări de artă. Imaginile de mai jos vorbesc de la sine despre complexitatea acestor lucrări.
Licitația pentru secțiunea Poarta Sălajului – Zimbor – Zalău – Nușfalău de pe A3 a fost relansată în 10 februarie 2023. Inițial, licitația pentru această secțiune, ce include și tunelul Meseș, a fost lansată în luna noiembrie 2020 (cu o valoare de 4,4 miliarde de lei), dar n-a fost desemnat niciun câștigător. În august anul trecut, odată cu relansarea licitației, au fost depuse 7 oferte.
Acestea au fost: UMB, asociat cu EuroAsfalt din Bosnia Herțegovina pentru experință la tuneluri (Asocierea de pe A1 Lugoj – Deva); WeBuild și cinci constructori din Turcia: Ictaș, Nurol, Mapa, Makyol – Ozaltin și Tekfen (Ozaltin a depus singura ofertă pentru viaductele de la Nădășelu și Topa Mică scoase din contractul cu UMB). Ictas și Tekfen nu au contracte semnate cu CNAIR, iar Mapa (în asociere cu Cengiz) a început lucrările pregătitoare la Boița pe lotul 2 Boița – Cornetu de pe A1 Sibiu – Pitești.
După depunerea ofertelor au urmat amânări după amânări, iar stabilirea câștigătorului licitației se lasă în continuare așteptată. Marți, 15 octombrie, CNAIR ar trebui să desemneze câștigătoarea licitației pe secțiunea Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău.
În cursa pentru acest lot au rămas trei constructori: Spedition UMB (România asociat cu Euro Asfalt – Bosnia H – BIH), Makyol (Turcia) și WeBuild (Italia). UMB, Makyol și WeBuild sunt primii trei constructori din România raportat la numărul de kilometri de autostradă/drum expres contractați.
Spedition UMB este cel mai mare constructor din România după numărul kilometrilor de autostradă contractați. Compania deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu lucrează aproape integral pe Autostrada Moldovei A7, pe un lot din Autostrada Unirii A8 (Lotul 3 Leghin – Târgu Neamț), pe Autostrada Transilvania (loturile Mihăești – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului), pe Autostrada Lugoj – Deva (lotul Margina – Holdea), pe Autostrada București Nord A0 (Lotul 4), pe Drum Expres Craiova – Pitești, pe Drumul Expres Brăila – Galați, dar și pe variante ocolitoare și alte lucrări.
Makyol este al doilea constructor din România. Compania din Turcia lucrează pe toate cele 4 loturi ale secțiunii A13 Sibiu – Făgăraș, iar în asociere cu Nurol pe lotul 3 Spătaru – Buzău al A7 Autostrada Moldovei. Pe lângă lucrările de infrastructură rutieră, Makyol lucrează în asociere cu Alsim Alarko pentru prima secțiune a Metroului M6 Gara de Nord – Otopeni.
WeBuild lucrează pe Autostrada Sibiu – Pitești (Lotul 3 Cornetu – Tigveni și Lotul 5 Pitești – Curtea de Argeș), pe mai multe contracte feroviare (Magistrala CFR 300 Cluj Oradea lotul 3, Lotul 3 și Lotul al Magistralei CFR Caransebeș – Timișoara – Arad) și a lucrat și la podul de la Brăila.
41 de kilometri este lungimea secțiunii de autostradă Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău
Poarta Sălajului – Nușfalău este singura secțiune necontractată de pe A3. Cu o lungime de 41 de kilometri (2,8 kilometri fiind lungimea tunelului Meseș) și o valoare de aproximativ 7,4 miliarde de lei (fără TVA), acesta este cel mai mare contract de infrastructura rutieră pe care CNAIR l-a lansat în licitație.
78 de luni, adică șase ani și jumătate, reprezintă durata de proiectare și execuție prevăzută pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău; 18 luni perioada de proiectare, 60 de luni perioada de execuție a lucrărilor.
Tunelul Meseș are o lungime de 2,8 kilometri și două galerii. Viteza de proiectare este de 120 km/h.