Subprefectul Florin Florian: „Azi s-au luat decizii importante pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina”
Instituţia Prefectului Sălaj a organizat, miercuri, o întâlnire în vederea coordonării acţiunilor de întrajutorare a cetăţenii ucraineni şi gestionării eficiente a unui posibil flux de refugiaţi care ar putea tranzita sau staţiona pe raza judeţului Sălaj.
La întâlnire au fost prezenţi, alături de conducerea Instituţiei Prefectului Sălaj, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, culte religioase, structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, ONG-uri, patronate şi Crucea Roşie Sălaj.
„În cadrul întâlnirii organizată astăzi la Instituţia Prefectului Sălaj, s-au luat câteva decizii importante pentru coordonarea acţiunilor de întrajutorare a cetăţenilor ucraineni şi pentru gestionarea eficientă a unui posibil flux de refugiaţi care ar putea tranzita sau staţiona pe raza judeţului Sălaj”, transmite subprefectul Florin Florian.
Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI) Sălaj va centraliza datele puse la dispoziţie de administraţiile locale, culte religioase, persoane fizice şi companii private în privința #spaţiilor_de_cazare şi alte eventuale #servicii necesare gestionării fluxului de migranţi (transport, asistenţă medicală, translatori)
Filiala Sălaj a Crucii Roşii Române se ocupă cu centralizarea #donaţiilor pentru refugiaţi, prin depozitul pus la dispoziţie pentru colectare în Zalău, strada Tipografilor, nr. 2, telefon 0260-61.34.52.
Cetăţenii din Zalău pot face donaţii şi la fostul Punct Termic nr.17, de pe Aleea Torentului nr.24/A și Punctul Termic nr.38 de pe strada Avram Iancu nr.14, din Brădet.
Donațiile vor ajunge în Ucraina prin intermediul unui #coridor_umanitar special creat în acest sens.
O parte din aceste donaţii vor fi păstrate pentru nevoile refugiaţilor care ar putea ajunge în Sălaj.
Persoanele care intenţionează să facă donaţii trebuie să aibă în vedere produse cu adevărat necesare refugiaţilor, precum:
materiale de protecție: măști, mănuși, dezinfectant
medicamente si produse igienice – săpun, pastă de dinți, șampon, gel de dus, șervețele umede, scutece copii orice mărime, hârtie igienică, role de hârtie
cazarmament: pături, saci de dormit, lenjerii de pat – toate noi
alimente neperisabile – conserve, supe instant, fulgi cartofi, lapte praf
apă plată îmbuteliată
îmbrăcăminte sau încălțăminte nouă
Cetăţenii veniţi din Ucraina pot beneficia, gratuit, de testare şi vaccinare anti-COVID, alături de un pachet de servicii medicale de bază.