Viceprimarul Teodor Bălăjel oferă detalii despre modernizarea zonei CET din Zalău
Despre transformarea zonei întinse, de 3,5 hectare, a fostului CET, dintr-o zonă degradată într-o zonă frumoasă, amenajată pentru recreere, cu multă verdeață, Primăria Zalău a spus puțin, astfel că merită detaliat.
Viceprimarul Teodor Bălăjel a discutat la sfârșitul săptămânii trecute despre stadiul acestui proiect, pe care îl vrea pus la punct repede pentru finanțare europeană, dar și despre celelalte proiecte mari cu bani europeni în sesiunea de finanțare 2021-2027, cu reprezentanții ADR Nord Vest (Agenţia de Dezvoltare Regională), interfața prin care atragem fondurile europene.
Cu o finanțare europeană de 43,87 milioane de lei, întreaga suprafață a fostului CET va fi mai întâi decontaminată, astfel că zălăuanii vor beneficia de un parc cu dotări complexe, se vor planta mulți copaci și vom avea o mini-pădure urbană organizată ce va încadra incinta și va separa spațiile amenajate.
Din dotările de care se vor putea bucura zălăuanii, viceprimarul Bălăjel amintește de terenul de volei și handbal, terenul de tenis, un loc de joacă generos cu aparatură modernă, piste de alergare și piste pentru biciclete.
„Este cel mai important proiect de regenerare urbană din Zalău, dar avem în vedere și alte proiecte pentru recuperarea altor spații degradate și transformarea lor în zone urbane verzi, cu dotări specifice, așa cum am construit cele zece locuri de agrement cu bani europeni în sesiunea trecută de finanțare. Totalul suprafeței acestora a fost de 3,7 hectare, iar în trei dintre ele sunt și terenuri de fotbal”, spune viceprimarul Bălăjel.
Noi străzi modernizate cu fonduri europene pentru fluidizarea traficului
Celelalte proiecte de anvergură pe care le avem în vedere sunt pe mobilitate urbană. Unul este pentru modernizarea tuturor străzilor care asigură o rută paralelă cu bulevardul începând de la Centură, cu strada Valea Miții, va continua cu strada Simion Bărnuțiu (modernizată deja), cu strada Maxim Gorki, cu strada Cloșca (modernizată), cu strada Nicolae Titulescu, prin strada Coșbuc și cu strada Parcului, unde ajungem în Centru, la Primărie, în strada 22 Decembrie (deja modernizată) și pe Gheorghe Doja (modernizată de asemenea), apoi pe strada Eminescu până pe strada Vânătorilor. Un al doilea astfel de traseu finanțat cu bani europeni îl vrem de cealaltă parte a bulevardului și include străzile Kossuth (de la interesecția cu Corneliu Coposu), Șaguna, Gheorghe Lazăr, Tudor Vladimirescu, Fabricii.
Peste 30 de blocuri de locuințe urmează să fie reabilitate
Dar avem și proiecte importante pe eficiență energetică, pentru reabilitări de blocuri și clădiri publice. Pregătim documentațiile pentru o primă etapă, în care reabilităm 11 blocuri, iar în etapa a doua vom reabilita alte 20 de blocuri. Aici merită să punctez că sunt mult mai bune conduițiile de finanțare față de sesiunea trecută, pentru că banii europeni se acordă pentru 95 la sută din lucrarea eligibilă, față de 60 la sută în sesiunea trecută.
Pregătim în această perioadă studiile de fezabilitate și proiectele tehnice pentru aceste proiecte din noua sesiune de finanțare să le putem încărca pe SEAP pentru licitația lucrărilor cât mai curând posibil, urmând ca apoi doar să dăm ordinul de începere a lucrărilor”, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel.
Pista de alergare langa cele 2 fabrici?????