VIDEO DIICOT Cluj: Grup infracțional în patru județe (Sălaj), destructurat de procurorii antimafia
La data de 11.11.2020 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat un număr de 10 percheziţii pe raza judeţelor Cluj, Hargita, Sălaj şi Covasna, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
În fapt, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2014, un număr de 5 suspecţi, au constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală, activități infracționale realizate în perioada 2014-2015, prin implicarea unor societăți comerciale cu comportament suspect, care au utilizat documente fiscale fictive și au emis documente fictive către alte societăți implicate în mecanismul evazionist, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat și al obținerii de sume de bani în mod ilicit.
Modalitatea de organizare a grupului infracțional a presupus inițial înființarea în cursul anului 2014 a unei societăți comerciale, reprezentată de către o persoană, în calitate de administrator, societate care nu a desfășurat activitate economică și nu a funcționat la sediul social declarat, acesta fiind fictiv.
Societatea în cauză a fost utilizată pentru emiterea de documente fiscale fictive către alte societăți, care urmau să le folosească în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
De asemenea, în activitatea grupului infracțional a fost utilizată o altă societate comercială, care a fost preluată în cursul anului 2014 de la asociatul inițial, fiind utilizată ulterior în mecanismul infracțional, prin evidențierea în contabilitate de documente fiscale fictive, iar ulterior prin emiterea către alte societăți de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
În perioada 2014-2015, respectiva societate comercială nu a desfășurat la sediul declarat activitate economică, a utilizat și emis documente fiscale fictive către alte societăți, în baza cărora s-a urmărit și procedat la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale și au fost efectuate operațiuni bancare în scopul obținerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile acestei societăți.
Tot în cadrul grupului infracțional au fost implicate alte două societăţi comerciale care au fost utilizate atât pentru evidențierea în contabilitate de documente fiscale fictive, cât și pentru emiterea către alte societăți de documente contabile fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale. În perioada 2014-2015, respectivele societăţi comerciale au utilizat și emis documente fiscale fictive către alte societăți, în baza cărora s-a urmărit și procedat la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale și au fost efectuate operațiuni bancare în scopul obținerii de venituri ilicite, fiind retrase sume de bani din conturile societăţilor.
Activitățile membrilor grupului infracțional au fost desfășurate în mod organizat, fiind identificate și utilizate societățile de tip fantomă, cu comportament suspect, care nu au derulat în realitate activități comerciale, dar au generat în schimb documente contabile justificative utilizate de celelalte societăți ”beneficiare”, implicate în mecanismul evazionist, pentru a opera diferite manopere fiscale ilicite, de sustragere de la plata obligațiilor fiscale. Prin utilizarea documentelor justificative fictive, emise de societățile de tip fantomă, s-a urmărit ca prin intermediul societăților ”beneficiare” să poată fi virate în conturile acestor societăți sume de bani rezultate din sustragerea de la plata obligațiilor fiscale a firmelor ”beneficiare”, sume care ulterior fie au fost retrase în numerar de o parte din membrii grupului infracțional, fie au fost utilizate pentru achiziționarea de diferite bunuri.
În cauză se efectuează cercetări fată de un număr de 10 suspecţi. Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale este în sumă de 3.394.926,22 lei.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.