VIDEO| Sălăjeanul Vasile Pușcaș din Surduc, a susținut la Bistrița, conferința „România are viitor”

Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș,fost ambasador în Washington și membru corespondent al Academiei Române, a susținut vineri, 5 aprilie, de la ora 16.00, conferința cu titlul „România are viitor”. Evenimentul a avut loc în Sala mare a Primăriei Bistrița, iar intrarea a fost liberă.

Custode  al Ateneului de Bistrița este Excelența Sa prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan. Amfitrion – Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița.

Prof. univ. dr Vasile Pușcaș este conducător de doctorat în Relații Internaționale și Studii europene, la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din 2000.

A fost cercetător științific gradul I (2002-2009) la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și director al instituției, între 2002-2007.

Din 2009 este cercetător științific gradul I la Institutul de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române.

Vasile Pușcaș a fost și director al Centrului Cultural Român din New York (1991-1992), ambasador interimar la Washington și ministru delegat, negociator-șef cu Uniunea Europeană (2000-2004). 
Vasile Pușcaș a fost, în anii 2000-2004, ministru delegat în guvernul Adrian Năstase și negociator-șef al României cu UE. Sub coordonarea sa, România a încheiat toate capitolele de negociere până pe 17 decembrie 2004, iar în baza rezultatelor obținute, pe 25 aprilie 2005, președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu au semnat tratatul de aderare a României la UE. În urma negocierilor de aderare, România a obținut cele mai multe perioade de tranziție pentru pregătirea aderării, comparativ cu toate celelalte state candidate din valul al cincilea de extindere și o finanțare de 11 miliarde de euro pentru primii 2 ani de la aderare, adică 500 de euro per capita, în avantaj față de Polonia, de exemplu, cu 480 de euro per locuitor.

Într-un articol recent, pentru Piața FinanciarăVasile Pușcaș declara că „societatea românească din ultimele trei decenii a evoluat sub semnul unor inechități socio-economice strigătoare la cer.

Vorbim mereu de necesitatea combaterii corupției, investim în așa-numitele „instituții de forță și de aplicare a legii” (constatând nelegiuirea chiar și în interiorul lor), dar nu se face aproape nimic pentru ca societatea însăși să-și dezvolte anticorpii față de actele de corupție. Sporirea inechităților creează falii în societate, generează tensiuni sociale, favorizează agresivitatea verbală și fizică, iar până la violențe nu mai rămâne decât o mică distanță…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *