Zalăul are anul acesta bani cum n-a mai avut și care vor da rezultate mari – Viceprimarul Teodor Bălăjel explică bugetul pe 2021
Viceprimarul Teodor Bălăjel a explicat bugetul Zalăului pe anul 2021, în care banii pentru dezvoltarea orașului reprezintă o sumă fără precedent, de aproape 200 de milioane de lei, după ce în 2020 administrația a bătut un record, cu investiții de 106 milioane de lei doar pe proiecte de dezvoltare. Bugetul Zalăului pe 2021 a fost adoptat la sfârșitul săptămânii trecute, iar veniturile totale prognozate pentru anul acesta sunt de 328,4 milioane de lei.
”Condiție esențială pentru administrarea cu succes a unui oraș, ca în orice, de altfel, sunt banii. În primul rând, capacitatea de a aduce bani la buget. Și, obligatoriu, pentru rezultate mari trebuie să știi să dai valoare banilor, să îi folosești în așa fel încât să dea eficența maximă. Ca viceprimar, mi-am concentrat constant eforturile, bazate pe experiența importantă din trecut la conducerea unor intreprinderi private importante, pe atragerea fondurilor și utilizarea lor cu rezultat maxim. Pentru oraș, indiferent de cifra totală a bugetului, acesta este bun dacă sursa financiară ajută cu adevărat să dezvoltăm comunitatea”, spune Teodor Bălăjel.
Din expunerea viceprimarului pentru ca cetățenii să înțeleagă ce înseamnă cei 199,4 milioane de lei cheltuiți pentru dezvoltarea orașului reiese că, în primul rând, anul acesta se finalizează marile proiecte pe fonduri europene. Din care cele mai importante sunt marile artere – Simion Bărnuțiu, Voievod Gelu, Gheorghe Doja, Avram Iancu, 22 Decembrie, refăcute din temelii, cu tot cu iluminat modern, cu canalizare pluvială nouă și canale subterane pentru cabluri, inclusiv stații de autobuz moderne. Se termină și modernizarea trotuarelor, cu piste pentru biciclete, pe bulevardul Mihai Viteazul între Sala Sporturilor și Gară. Pe strada Corneliu Coposu se vor termina trotuarele și pistele de biciclete și se va așterne stratul de binder, peste care vine asfaltul de uzură. Se finalizează cât de curând și cele zece zone de agrement, parcuri cu dotări pentru joacă și pentru fitness. Astfel că Zalăul va fi cu totul altul începând de anul acesta.
Vor demara totodată anul acesta alte două noi mari proiecte ale Zalăului. Unul este cel privind modernizarea platoului de marmură, pietonizarea străzii Unirii și reconfigurarea întregii zone centrale din fața clădirii Transilvania, până la Primărie. Al doilea mare proiect deschis în 2021 va fi cel privitor la refacerea străzilor din oraș parte din parcursul drumului județean 191C – începând de pe 22 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Porolissum și străzile care traversează Ortelecul. Toate refăcute temeinic, la fel cu celelalte care se vor termina anul acesta. Proiectul este în faza de licitație a lucrărilor și se așteaptă să intervină întâi Compania de Apă la canalizarea menajeră și la cea pluvială din Ortelec.
În ce privește bugetul de funcționare pe anul acesta, de 128,9 milioane de lei, despre care s-a încetățenit greșit ideea că sunt bani din care trăiesc salariații administrației, viceprimarul arată că salariile reprezintă doar o mică parte din acești bani. Cei mai mulți înseamnă cheltuieli pentru funcționarea orașului. Sunt cheltuielile pentru iluminat public, electricitate și gaz pentru instituții și școli, reparații curente pe străzi și pentru clădirile unităților de învățământ, salubrizare, amenajări spații verzi etc.
Viceprimarul Teodor Bălăjel consideră un succes bugetul de 328 de milioane de lei, având în vedere că din taxe și impozite locale, atât pentru persoane fizice cât și juridice, contribuția este de numai 37 de milioane de lei. Diferența o fac fondurile atrase și împrumuturi pentru cofinanțarea proiectelor europene.
”Important este că reușim să accelerăm ritmul dezvoltării Zalăului, să recuperăm timpul pierdut în dezvoltarea orașului și crearea unui confort urban apreciat de cetățeni”, spune Teodor Bălăjel.