ZIUA INTERNATIONALĂ A NONVIOLENŢEI ÎN ŞCOLI

Data de 30 ianuarie marchează Ziua Internatională a Nonviolenţei în Şcoli. Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, al cărei mesaj trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi.

În acest context, dar şi pentru a preveni comportamentele violente în unităţile de învăţământ, la nivelul judeţului Sălaj, Biroul Siguranţă Şcolară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, va realiza Proiectul pentru reducerea violentei fizice şi psihologice în unităţile de învăţământ.

Acest proiect este derulat la nivel național de către Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Siguranţă Şcolară şi se adresează elevilor din învăţământul gimnazial din 168 de şcoli din toate judeţele ţării, dar şi cadrelor didactice formate în problematica violenţei şi a bullyingului, profesorilor diriginţi şi părinţilor. Proiectul pentru reducerea violenţei fizice şi psihologice în unităţile de învăţământ preuniversitar are drept scop eficientizarea modului de acţiune în domeniu prevenirii violenţei indiferent de forma sa şi promovarea unui climat educational pozitiv, suportiv, între membrii comunităţii de elevii.

Astfel, alături de reprezentaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, cadre didactice, elevi, părinţi, structura de siguranţă şcolară va derula mai multe activităţi specifice, de analiză, prevenire, informare şi intervenţie pentru eficientizarea modului de punere în aplicare a normelor legislative privind prevenirea violenţei fizice şi psihologice (bullying), creşterea capacităţii de soluţionare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale şi îmbunătăţirea modului de asigurare a pazei în unităţile de învăţământ.

În acest context, vor fi demarcate proiecte în patru unităţi de învăţământ de la nivelul judeţului, care se vor derula pe tot parcusul semestrului II, fiind organizate şi desfăşurate activităţi specifice, dar şi un concurs pe tema elaborării de către elevi a unor materiale informativ-preventive/video, care să transmită mesaje de descurajare a violenţei psihologice (bullying). Câştigătorii de la nivel judeţean vor participa la etapa de selecţie de la nivel național.

Pe acestă cale, dorim să transmitem o serie de recomadări elevilor pentru a evita să devină victime ale agresiunii psihologice:

Cereţi ajutorul atunci când întâlniţi comportamente de tip agresiv, indiferent dacă aveţi calitatea de victime sau martori;

Chiar dacă uneori poate vi se pare o idee bună să vă apăraţi lovind, jignind, bârfind, riscaţi în acest mod să deveniţi autori ai unor comportamente agresive. În acest sens, alegeţi să NU RIPOSTAŢI CU VIOLENŢĂ!

Dacă vă aflaţi într-o situaţie în care riscul de agresivitate este mai mare alegeţi să fiţi în preajma unor prieteni, alegeţi locurile din şcoală care sunt supravegheate de profesorii de serviciu, de camerele video şi, întotdeauna, discutaţi cu adulţii, cu privire la lucrurile care vă creează teamă.                                                              “Nonviolenţa este arma celor puternici”                                                                                     MAHATMA GANDHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *