Acțiunea de prevenire a violenței în unitățile de învățământ desfășurată de polițiștii sălăjeni

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj desfășoară, în permanență, activități în unitățile de învățământ din județ, pentru a preveni violența și a fi în sprijinul elevilor și al cadrelor didactice, potrivit copetențelor.

O astfel de activitate au desfășurat polițiștii și miercuri, 8 decembrie, la un liceu din municipiul Zalău.

Aproximativ 100 de elevi au beneficiat de experiența, sfaturile și recomandările colegilor noștri pe linia prevenirii violenței juvenile.

Discuțiile au fost interactive, iar tinerilor li s-a explicat înțelesul termenilor „contravenție”, „infracțiune”, implicațiile sociale și penale ale comportamentelor neadecvate sau necolegiale.

Elevilor le-au fost prezentate materiale video și le-au fost prelucrate cazuri concrete cu care se pot identifica, atât în calitate de victimă, cât și de agresor al unor acte sau fapte de violență fizică, psihică sau verbală. Aceștia au fost încurajați să participe activ la discuții și să expună probleme cu care se confruntă, în sociatate și familie, în general și în mod special la școală.

Activitatea a avut ca principal scop conștientizarea, atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice, a efectelor negative a situațiilor lipsite, pe moment de pericol, dar care pot conduce la agravarea relațiilor intercolegiale și pot genera fapte grave.

Totodată, s-a urmărit încurajarea atitudinilor pozitive, suportive și empatice în colectivitate, bazate pe ajutorul reciproc și desfășurarea activităților de la egal la egal.

Într-adevăr, violența juvenilă reprezintă o realitate pe care nu o putem nega sau neglija și este binecunoscut faptul că în adolescență cu toți am fost tentați să încălcăm regulile, iar această nevoie de „afirmare” duce de multe ori la comportamente violente, dacă nu se identifică și înlătură din timp cauzele, riscurile și vulnerabilitățile care pot genera astfel de conduite.

Pentru a avea un mediu frumos și adecvat dezvoltării fizice și psihice a viitorilor adulți, care veți deveni în curând, atitudinea voastră, a elevilor, cu privire la violență este esențială.

De aceea, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, își recomandă:

Evită cuvintele jignitoare și nu încerca să te răzbuni;

Pentru a evita un conflic mai mare, alege să nu răspunzi provocator;

Analizează comportamnetul celor din preajma ta și nu-ți petrece timpul cu persoane violente;

Poartă-te respectuos și civilizat cu cei din jur și prezintă-ți opinia cu calm!

De asemenea, li s-au făcut recomadări și profesorilor, în vederea identificării și semnalării din timp a cazurilor care pot părea lipsite de violență, dar care pot genera deteriorarea relațiilor dintre colegi și producerea unor fapte cu urmări grave.

Recomandările pentru profesori se referă la următoarele aspecte:

Identificați elevii cu potențial violent și anunțați conducerea școlii sau a organelor abilitate;

Îndrumați părinții să consulte consilierul școlar, în cazul în care copiii acestora prezintă abateri disciplinare;

Implicați-i în activitățile școlare sau de timp liber și încercați să le descoperiți interesele și aptitudinile;

Comunicați deschis cu elevii dumneavoastră  despre problemele școlare sau extrașcolare cu care aceștia se confruntă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *