Alba-neagra cu un tronson din Autostrada A3. CNAIR acuzată de ”un proiect-mamut frate cu imposibilul”

Autostrada A3, cea care ar trebui să facă legătura între București și ieșirea spre Ungaria prin Borș se poticnește încă în licitații.

Au fost aduse câteva modificări la proiect, iar acest lucru va costa mai mulți bani și, desigur mai mult timp până la finalizare.

Asociația Pro Infrastructură a explicat într-o postare pe platforma Facebook în ce stadiu se află acum una dintre cele mai grele porțiuni din Autostrada A3.

”Alba-neagra cu autostrada. CNAIR pare-se că face pierdută cea mai grea bucată din Autostrada A3, cei 41 de kilometri pe ruta Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău, după aproape doi ani de la startul licitației!

Pentru că loturile din dealurile transilvănene nu erau suficient de dificile, CNAIR a luat două decizii „deștepte” ca să creeze un proiect-mamut frate cu imposibilul.

Prima, a alipit două subsecțiuni (Poarta Sălajului-Zalău și Zalău-Nușfalău) și a pus și tunelul Meseș în același pachet, adică 2,9 kilometri de tunel forat cu două galerii, cel mai lung din țară, deci 41 km în total. Dar banii? Valoarea estimată de 3,93 miliarde lei fără TVA (vreo 800 milioane euro) poate părea exorbitantă dar nu este, mai ales în contextul scumpirii masive a materialelor de construcții.

A doua, a scos din joben procedura de achiziție cu precalificare. O idee bună în teorie, dar practica românească ne omoară și dublează pe alocuri birocrația, având două runde de evaluare – prima a candidaturilor și a doua a ofertelor, cu tot tacâmul: termene depunere amânate succesiv și contestații la fiecare pas.

Rezultatul? Catastrofă. Licitație lansată în 18.11.2020 cu 12 candidaturi depuse în 19.02.2021 care au fost evaluate de CNAIR în „doar” 15 luni, selectând abia în mai 2022 cei 6 antreprenori care au fost invitați să depună oferte.

Dar surpriză. Unul din ei (WeBuild, fost Astaldi) l-a contestat pe un altul (Strabag) și a câștigat definitiv în instanță. Așa că acum mingea e la CNAIR care trebuie să reevalueze candidatura Strabag și să dea din nou lista celor 6 constructori selectați.

Dar stați. Pentru că au trecut deja 19 luni de la depunerea candidaturilor, multe documente au expirat (caziere, certificate fiscale). Care trebuie reînnoite de cei care vor să meargă mai departe.

Vorbim doar de prima fază a procedurii. A doua, depunerea ofertelor propriu-zise, abia urmează. Primul termen, 02.08.2022, a expirat deja de o lună și jumătate”, au explicat specialiștii de la Pro Infrastructură.

Pe 15 septembrie, conform SEAP, era scadentă evaluarea candidaturilor. ”Însă oficialii CNAIR nu sunt gata cu reevaluarea candidaturii Strabag și nu au emis un nou raport cu antreprenorii invitați să depună ofertele finale. Unii probabil nici nu se vor mai obosi din cauza creșterii prețurilor la materiale”, se mai arată în postarea Asociației Pro Infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *