Alexandru Bologa a devenit campion mondial la judo pentru nevăzători

Judoka român, originar din comuna Bobota, județul Sălaj, Alexandru Bologa a câştigat titlul mondial la judo pentru nevăzători la Birmingham, iar în urma acestui rezultat s-a calificat pentru ediția 2024 a Jocurilor Paralimpice de la Paris.

Alexandru Bologa (27 de ani) a câștigat medalia de aur la judo, categoria 73 kg, în cadrul Jocurilor Mondiale IBSA (International Blind Sport Federation) – Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor, la Birmingham, Marea Britanie, în intervalul 18 – 27 august.
Bologa s-a impus în finala probei, prin superioritate, în fața lui Shamey Yergali, campionul mondial en-titre, din Kazahstan. Odată cu câștigarea acestei medalii de aur, Bologa și-a asigurat calificarea la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în 2024.
Bologa este dublu medaliat cu bronz la Jocurile Paralimpice, în 2016 la Rio si 2021 la Tokyo şi triplu campion european. România a fost reprezentată de doi sportivi: Alexandru Bologa şi Daniel Vargoczki, în concursul de judo de la Jocurile Mondiale IBSA.
Sportivul este antrenat de către Gergely Tamas. La 18 ani, în anul 2013, Alexandru Bologa a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial pentru juniori de la Eger. În 2016 a câștigat Open-ul de la Heidelberg și Grand Prix-ul de la Birmingham.
Debutul său paralimpic a avut loc în 2016, la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro. A pierdut în semifinale în fața japonezului Hirose Makoto, care ulterior a câștigat medalia de aur.
„Am avut probleme de mic. De la șase-șapte ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Eu așa știu lumea, așa o percep și, cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață”, spunea Alexandru Bologa, într-un interviu pentru presa clujeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *