Biserica lui Horea din Cizer a fost transpusă în realitatea virtuală

Unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură religioasă țărănească din Transilvania poate fi vizitat și cu ajutorul realității virtuale. Este vorba de Biserica lui Horea din Cizer, aflată în prezent în parcul Etnografic Național Romulus Vuia din Cluj. Expoziția virtuală poate fi vizualizată cu ajutorul gadgeturilor instalate în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei și urmează să fie itinerată și în alte orașe.

Biserica lui Horea din satul Cizer a fost construită cu foarte puțină vreme înainte de răscoala din 1784. Această biserică a fost transportată la Cluj, în Parcul Etnografic din oraș. În ultimii ani, ea a fost restaurată cu ajutorul fondurilor norvegiene și apoi a fost scanată. Informațiile digitale au fost utilizate pentru a crea o expoziție virtuală, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.

Expoziția virtuală poate fi vizualizată, deocamdată, doar cu ajutorul headseturilor amplasate la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Însă, pe viitor, cu sprijinul specialiștilor Universității Tehnice, ea va putea fi văzută și on-line.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *