Cafea, ceai cald, dispozitive handsfree și recomandări preventive, oferite de polițiștii sălăjeni șoferilor care se întorc acasă, de Crăciun

Marți, 20 decembrie a.c., începând cu ora 09.30, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat o acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan și pentru prevenirea victimizării prin diferite tipuri de infracțiuni specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.

Astfel, pe D.N. 1 F, la ieșirea din municipiul Zalău înspre Cluj Napoca, polițiștii rutieri sălăjeni au oprit în trafic conducătorii auto și i-au servit cu ceai cald și cu cafea, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora, înainte de a-și continua călătoria.

Pentru ca șoferii să poată acorda atenția necesară desfășurării unui trafic rutieri în siguranță, polițiștii rutieri sălăjeni le-au oferit dispozitive de tip handsfree, precum și pliante cu recomandări preventive, materiale realizate în cadrul campaniei naționale de informare a Poliției Române „Pierzi atenția. Pierzi controlul!” campanie ce își propune să le amintească conducătorilor auto care sunt riscurile la care se expun atunci când au alte preocupări la volan, precum utilizarea telefonului mobil ( fie pentru a vorbi, fie pentru a trimite mesaje text), consumul de alimente și lichide, folosirea ecranelor digitale din mașină sau a GPS-ului.

Totodată, polițiștii au discutat cu conducătorii auto și cu pasagerii autovehiculelor oprite despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, despre echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă, obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață și polei și le-au oferit recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere.

Polițiștii vor desfășura în continuare astfel de activități pentru responsabilizarea conducătorilor auto și pentru informarea partricipanților la trafic cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație, în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și reducerii numărului de accidente rutiere.

Polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj le recomandă conducătorilor de autovehicule următoarele:

– Nu purtaţi convorbiri telefonice în timp ce conduceţi un autovehicul, decât dacă folosiţi sisteme de tip “mâini libere”.

– Utilizarea unui telefon mobil în timp ce conduceţi vă poate distrage atenţia afectând capacitatea de concentrare asupra drumului. Astfel, chiar dacă utilizaţi un sistem de tip “mâini libere”, limitaţi convorbirea.

– Pentru convorbirile importante, trageţi pe dreapta.

– Nu scrieţi şi nu citiţi mesaje în timp ce conduceţi un vehicul!

– Păstraţi o distanţă regulamentară faţă de autovehiculul din faţa dumneavoastră pentru a putea fi în măsură să evitaţi orice pericol!

RECOMANDĂRI PREVENTIVE – OBOSEALA LA VOLAN:

Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.

Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

ATENȚIE!

– Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

– Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

– Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *