Care vor fi momentele cheie pe scena politică în 2023

Cu partidele de opoziție stagnante în jurul a zece procente, dar cu un electorat propriu consolidat, acestea așteaptă greșelile celor două mari partide aflate la guvernare, PNL și PSD.

Principalul moment anticipat în 2023

Analiștii politici sunt de părere că cel mai important moment politic al anului 2023 se anunță rotativa guvernamentală ce ar urma să aibă loc la începutul verii. Potrivit protocolului coaliției, postul de premier ar urma să fie preluat de către Marcel Ciolacu, urmând ca PNL și PSD să schimbe între ele mai multe ministere. PNL va prelua poziția de vice-premier și Secretariatul General al Guvernului, alături de ministerele Transporturilor și Finanțelor și va ceda către PSD ministerele Justiției și Investițiilor.

Opoziția a încercat să agite spiritele în coaliție, Cătălin Drulă declarând că rotativa nu va avea loc, PSD preferând să iasă de la guvernare. „Cred că la rotativa din 2023 PSD și Ciolacu nu vor prelua guvernarea pentru că e în ADN-ul PSD să fugă de consecințele propriilor acțiuni. PSD are o istorie de a pleca cu un an înainte de alegeri”, a spus președintele USR.

De altfel, în luna august deputatul PNL Alexandru Muraru, un apropiat al președintelui Iohannis, a ridicat posibilitatea ca Nicolae Ciucă să nu mai fie schimbat din funcție la rocada din 2023, susținând că „a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea granițelor României nu cred că fi un semnal bun”. Social-democrații au reacționat dur imediat și au susținut că singura alternativă va fi atunci declanșarea alegerilor anticipate, susținând că nu acceptă să nu preia funcția de premier.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *