Ce drepturi ai atunci când te oprește poliția în trafic?

Iată cum ar trebui să se deruleze corect un control rutier

Este inevitabil sa nu te opreasca la un moment dat un politist in trafic pentru control rutier. Cu toate acestea, multi soferi nu stiu cum ar trebui sa se desfasoare in mod corect o astfel de procedura si ce drepturi au.

Pentru ca atunci cand esti oprit de catre agentii rutieri se pot intampla diverse situatii, iata cateva repere care sa te ghideze pentru a avea un comportament corect si a recunoaste cand iti sunt incalcate drepturile.

Agentul rutier trebuie sa se prezinte. In cazul in care nu se prezinta, tu, ca sofer, ai dreptul de a-i solicita legitimatia.

Agentul rutier trebuie sa mentioneze motivul pentru care te-a oprit (de exemplu, poate fi un filtru organizat pentru identificarea soferilor care conduc sub influenta alcoolului). In cazul filtrelor, tu, ca sofer poti solicita ordinul in care sunt scrise data, orele si zona in care se efectueaza filtrul.

Conform legii, atunci cand esti oprit in trafic, trebuie sa existe un motiv anume. Asa ca, agentul trebuie sa comunice de la inceput care este motivul pentru care te-a oprit in trafic si, daca este cazul de sanctiune, te poate sanctiona doar pentru motivul pentru care ai fost tras pe dreapta. Desigur, exista si cazuri grave, in care un sofer este oprit pentru ca a incalcat o regula de circulatie si circula sub influnta alcoolului, de exemplu, dar se urmareste excluderea acelor situatii in care soferii sunt opriti si apoi li se cauta motiv de amenda.

Cand primesti amenda, trebuie sa semnezi in doua locuri: prima semnatura inseamna recunoasterea faptei, iar cea de-a doua confirmarea ca ai primit amenda. In cazul in care esti neindreptatit, poti sa nu semnezi la recunoasterea faptei si sa iti ceri drepturile la tribunal.

Normalitatea in cazul unui control rutier inseamna comportamente civilizate atat din partea politistului, cat si din partea ta, ca sofer. Exista, insa, situatii diverse: unele in care echipajele de politie incurajeaza abuzuri in serviciu si care pot fi reclamate prin Apel National de Urgenta, la 112; altele in care soferii devin agresivi si echipajele au nevoie de masuri suplimentare pentru a calma spiritele.

In cazul in care esti oprit pentru viteza (radar), dar esti sigur ca nu ai depasit limita sau, cel putin, nu atat de mult pe cat spune agentul, poti solicita:

  1. Legitimatiile politistilor care lucreaza pe masina de radar;
  2. Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului;
  3. Legitimatia vizata pentru a conduce masina ministerului de interne;
  4. Ordinul de serviciu in care se mentioneaza ca echipajul este avizat sa desfasoare activitatea de radar.

Chiar daca aceste solicitari nu te ajuta atunci cand ai depasit viteza intr-un mod evident, in cazurile de cativa kilometri peste limita, strategia poate avea rezultate favorabile.

Multe dintre echipaje nu au toate aceste documente la zi si, pentru a incheia mai rapid situatia neplacuta pentru ambele tabere, este posibil sa scapi doar cu un avertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *