Comuna Dragu are asigurată dezvoltarea cu primărița Angelica Lazăr la conducere

Singura femeie primar din județul Sălaj este Lazăr Angelica de la PNL, primărița comunei Dragu. Doamna Angelica se află la al doilea mandat, după ce în septembrie 2020 a câștigat alegerile locale cu un scor de 62% din voturi. Lazăr Angelica este căsătorită, are doi copii, de profesie este cadru didactic, absolventă a Facultății de Psihologie Pedagogie.

Comuna Dragu este formată din satele Adalin, Dragu (reședința), Fântânele, Ugruțiu și Voivodeni, cu o populație de circa 1400 de locuitori.

Comunitatea este binecuvântată de o administraţie locală eficientă, iar singura primăriţă din judeţ îşi propune să lupte alături de echipa sa din Primărie pentru ca şi oamenii din comuna Dragu să beneficieze de condiţii decente şi un nivel de trai cât mai bun.

Echipa condusă de doamna Angelica Lazăr a lucrat intens la întocmirea unor proiecte de investiţii şi încep să se vadă și roadele muncii. Căminul cultural din Fântânele a fost modernizat în anii trecuți, iar în perioada următoare se va construi un cămin cultural nou şi la Dragu. Şcoala Nr. 1 din Dragu a fost modernizată, iar la Voivodeni este aproape gata construcția unei grădiniţe noi și moderne.

Pe Programul Național de Investiții “Anghel Saligny” la Dragu se va moderniza infrastructura rutieră, iar străzile şi uliţele din comună vor fi asfaltate în proporţie de sută la sută! Și iluminatul public s-a modernizat în patru dintre cele cinci sate ale comunei, iar la şcolile din Dragu şi Voivodeni vor avea loc lucrări de eficientizare energetică prin PNRR. Tot prin PNRR cele două școli din comună vor fi dotate cu mobilier nou și materiale didactice. Se vor instala și stații de încărcare electrice pentru autoturisme.

Nu mai este mult până când în localitățile Dragu, Voivodeni şi Ugruţiu va curge în robinete apă de cea mai bună calitate, comuna fiind inclusă în proiectul pe POIM, de aducţiune de apă de la Tarniţa. Toate aceste proiecte, precum şi altele aflate în implementare vor creşte considerabil nivelul de trai din comuna Dragu.


Modernizarea școlii din Dragu și construirea grădiniței din Voivodeni, se apropie de finalizare

Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială nr.1 Dragu Corp B, proiect finanțat prin POR Fonduri Europene, în valoare de 3 milioane de lei. Stadiu proiect: realizat 98%.

Este vorba de un proiect amplu, prin care clădirea a fost reabilitată integral, fiind refăcută tencuiala, instalaţiile electrice şi termice, iar grupurile sanitare au fost modernizate şi compartimentate pentru fete, băieţi şi persoane cu dizabilităţi.

S-a mai făcut o încăpere şi pentru centrala termică, iar acoperişul a fost schimbat. Sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou, bănci, scaune și table inteligente, iar în curte s-a amenajat un spațiu de joacă.

”Lucrările şcoală sunt finalizate. A mai rămas de realizat doar împrejmuirea cu gard”, spune Angelica Lazăr.

„Modernizare, extindere și dotare Grădinița Voivodeni”, proiect finanțat prin POR Fonduri Europene în valoare de 1,61 milioane lei.

În satul Voivodeni funcţiona o grădiniţă veche, care nu mai răspundea cerințelor din ziua de azi și a fost demolată. În locul ei s-a construit o nouă grădiniță, modernă, dotată la ultimele standarde. Lucrările au început anul trecut, iar în prezent sunt finalizate în proporţie de peste 90 %. A mai rămas de instalat mobilierul și dotările necesare.


Au început lucrările de reabilitare a dispensarului medical din Dragu

Primăria Dragu a câștigat un proiect pe fonduri europene prin Programul Operațional Regional pentru reabilitarea integrală a centrului comunitar integrat (dispensarul medical) din localitatea Dragu, proiect care are o valoare de 561.842 lei.

Comuna Dragu se află printre cele cinci UAT-uri din Sălaj care au câştigat un proiect european pentru combaterea sărăciei, alături de Năpradea, Şamşud, Bobota şi Sânmihaiu Almaşului. Programul Operaţional Capital Uman (POCU) constă în ajutorarea familiilor defavorizate, iar Dragu este una dintre cele două comune din Sălaj care sunt licenţiate în Asistenţă Socială, o licenţă care se obţine foarte greu.

Prin acest proiect au fost angajaţi un asistent medical comunitar, un tehnician asistenţă socială, asistent social, un mediator şcolar şi un consilier şcolar. Pe POR, comuna a primit finanţare pentru înfiinţarea unui Centru comunitar integrat, acesta urmând să funcţioneze în clădirea dispensarului uman care va fi reabilitat.


Cinci proiecte finanțate pe PNRR, câștigate de Primăria Dragu

Primărița Angelica Lazăr pune accent pe dezvoltarea comunei Dragu și a reușit să câștige mai multe proiecte cu finanțare europeană, ceea ce demonstrează profesionalismul administrație locale.

În cursul lunii febriarie primăriața Angelica Lazăr a fost la București unde a semnat nu mai puțin de 3 proiecte pe fonduri europene prin PNRR.

1 Eficientizare energetică a sediului Primăriei Dragu – 1.061.940 lei
2 Creșterea efiecienței energetice Școala clasele I-VIII din Dragu – 1.288.569 lei
3 Creșterea efiecienței energetice Școala clasele I-IV din Voivodeni – 613.911 lei

4 Puncte de reîncărcare vehicule electrice – 292.900 lei
5 Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 Dragu – 785.236 lei

Iluminat public modern în patru dintre cele cinci sate ale comunei

Printr-o finanțare câștigată de la Angeția Fondului de Mediu, administraţia locală a reușit modernizarea iluminatului public. Proiectul a prevăzut înlocuirea becurilor vechi cu corpuri pe LED, pe fiecare stâlp și au fost achiziționate 302 corpuri de iluminat.


Cămin cultural nou la Dragu prin CNI București

Primărița Angelica Lazăr a depus un proiect la CNI pentru construcţia unui cămin cultural în Dragu. Proiectul a fost aprobat, însă, se aşteaptă după un aviz, pentru că această construcţie urmează să fie realizată în zona Castelului, adică o arie protejată. Ca urmare, se aşteaptă după avizul de la Direcţia de Cultură. Valoarea acestui proiect este de 3.435.480,02 lei.Toate străzile din comună vor fi asfaltate pe Anghel Saligny

Comuna Dragu a câștigat o finanțare prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, pentru modernizarea ultimelor străzi şi uliţe rămase neasfaltate în comună.

Proiectul prevede o lungime de 5,65 km de străzi şi uliţe care vor fi asfaltate. Sunt cuprinse străzi ți ulițe din localitatea Adalin, precum şi strada Curmătura din Voivodeni, strada principală din localitatea Fântânele.

Valoarea contractului de finanțare este de circa 11 miloane lei.

Tot pe Anghel Saligny, Primăria Dragu a depus un proiect și încearcă să obțină finanțare pentru înființarea unei reţele de canalizare şi staţie de epurare.


Obiective turistice și monumente istorice din comuna Dragu

  1. Biserica de lemn „Sfântul Vasile cel Mare” din satul Dragu, construcție 1806, monument istoric
  2. Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din satul Adalin, construcție secolul al XVIII-lea – biserica a fost adusă aici în anul 1901 din satul Borșa, Cluj
  3. Castelul „Bethlen” din satul Dragu, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric
  4. Situl arheologic „La Poduri” din Dragu
  5. Situl arheologic „Zăpodea de la Piatră”
  6. Biserica de lemn ,, Sfinți Arhangheli Mihail si Gavril” din Voivodeni.
  7. Mânăstirea cu Hramul ,,Schimbarea la Față” din Voivodeni

“Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestor proiecte, colegilor din primărie, consultantului și cetățenilor pentru înțelegere.

Nu este ușor să obții fonduri europene, lupta este mare, dar am reușit în ultimii ani să atragem sume importante pentru investiții.

Este o muncă titanică până să ajungem în momentul semnării contractelor de finanţare. Dar după semnare, totul este mai uşor. Noi trebuie să ne luptăm să atragem fonduri nerambursabile, fie de la Uniunea Europeană, fie bani guvernamentali.

Orice investiție finalizată contribuie semnificativ la creșterea calității vieții în comuna Dragu. Avem multe proiecte care sunt gata și urmează să deschidem mai multe șantiere.

Să ne ajute Dumnezeu să putem implementa tot ce ne-am propus, iar cetățenii să se bucure de tot ce realizăm, că pentru ei muncim în fiecare zi cu drag și spor”, ne-a transmis primărița Comunei Dragu, Angelica LAZĂR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *