Consiliile judeţene vor primi anul viitor un buget de un miliard de lei pentru drumurile judeţene

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Adrian Ioan Veştea, a declarat, vineri, după întâlnirea de la Guvern a reprezentanţilor Uniunii cu premierul Nicolae Ciucă, că a primit promisiunea că anul viitor se va acorda un buget mai mare – de un miliard de lei – pentru drumurile judeţene şi se vor plăti 90% din costurile de funcţionare ale Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului de la nivelul fiecărui judeţ.

„Am avut discuţii pe baza bugetului de stat pentru anul 2022. Au fost o serie de solicitări din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România pentru buna funcţionare. Am primit asigurări că vom avea faţă de anul trecut un buget mai mare la drumuri, de la 700 de milioane vom avea un buget de un miliard. (…)

De asemenea, am primit asigurări că vom primi 90% din costurile de funcţionare ale Direcţiei generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. Am primit, de asemenea, promisiunea că se vor actualiza standardele minime de cost pentru această instituţie. De asemenea, faptul că se vor elabora normele de aplicare pentru a primi redevenţa necesară din tot ceea ce înseamnă exploatarea resurselor minerale pentru fiecare judeţ, în parte în funcţie de cantităţile care se exploatează”, a afirmat Veştea.

El a precizat că Uniunea Consiliilor Judeţene a avut mai multe solicitări, având în vedere că acestea asigură funcţionarea unităţilor medicale, au sute de kilometri de drumuri judeţene şi au „această povară” că nu este finanţată Direcţia Generală de Asistenţă Socială, unde standardul minim de cost este depăşit.

Veştea a menţionat că ceea ce au obţinut Consiliile judeţene ţine cont de „situaţia realistă cu care se confruntă România”, adăugând că speră să poată fi duse la bun sfârşit proiectele care sunt în implementare, din punct de vedere al investiţiilor, pe lângă cheltuielile de funcţionare.

„Vor continua discuţiile cu reprezentanţii Guvernului pentru că va trebui să actualizăm acest standard minim de cost care este extrem de important de a fi adus la zi pentru că preţul utilităţilor, de asemenea sporurile care sunt primite de personalul care lucrează în aceste centre, modul în care ne-a afectat pandemia şi a trebuit să suplimentăm o serie de cheltuieli pentru această instituţie, de asemenea cheltuielile pe care le facem în spitale şi ceea ce înseamnă partea de cofinanţare pentru toate proiectele pe care le avem în implementare. De asemenea, am considerat că este foarte important să se ţină cont de faptul că toate Consiliile Judeţene dispun de o resursă umană foarte bună, bine calificată pentru tot ceea ce înseamnă implementarea proiectelor pe fonduri europene şi considerăm necesar că ar fi foarte bine ca noi să devenim parteneri în implementarea PNRR în aşa fel încât să avem o cotă cât mai mare de absorbţie în perioada următoare”, a mai spus Veştea, citat de Agerpres.

El a afirmat că în prezent există intenţia de a da aceste atribuţii ADR-urilor, din care fac parte şi Consiliile Judeţene.

„Practic, fiecare regiune în parte este formată din şase judeţe, dar cred că ar fi mult mai bine să descentralizăm toate aceste programe, mai ales cele care se adresează autorităţilor publice locale în aşa fel încât să câştigăm timp, fiindcă înseamnă elaborare proiecte, valoarea acestor proiecte, momentul care se ajunge la eligibilitate încep procedurile de achiziţie, ele durează o perioadă extrem de lungă de timp şi atunci cred că ar fi foarte necesar să pornim în paralel în aşa fel încât să putem să avem o absorbţie cât mai bună din PNRR”, a adăugat Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *