Crișeni, comuna cu aquapark de 21 de milioane de euro

Comuna situată între orașelor Zalău, Jibou și Cehu Silvaniei care și-a dublat populația în câțiva ani aspiră să devină una dintre cele mai dorite comune din România. Parcul acvatic legat la Centura Nord – Autostrada Transilvania (A3), complexul sportiv cu stadion, terenuri și săli de sport sunt investițiile publice menite să aducă în Sălaj zeci de mii de turiști.

Comuna formată din satele Crișeni, Gârceiu și Cristur-Crișeni avea 2.443 de locuitori (două treimi români, o treime maghiari), însă numărul lor s-a dublat, în ultimii ani, la peste 4.000, conform ultimului recensământ. În vecini sunt localitățile Zalău, Hereclean, Dobrin și Mirșid, însă Crișeniul conectează rutier și orașele Cehu Silvaniei și Jibou. Aici predomină dealurile cu pante mici și folosință agricolă, pajiștile folosite ca pășuni și fânețe.

Localitatea era atestată, în sec. XIV, ca târg vestit, a fost distrusă în urma bătăliei de la Guruslău, dar ulterior reconstruită. Biserica reformată din Cristur, ridicată în stil gotic, în sec. XIII, e declarată drept monument istoric. Din fondul funciar de 3.277 ha, terenul se întinde pe 84%, iar terenurile împădurite, pe 233 ha. Terenurile arabile ocupă 1.626 ha, pășunile 704 ha, fânețele 314 ha, viile 67 ha, iar livezile 15 ha. Chiar primăria își are sediul în clădirea fostei cooperative agricole de producție. În zonă domină unitățile cu profil agricol și de producție, însă există activitate și în construcții, comerț, transport, servicii, pensiuni.

Proiecte de investiții în Crișeni – peste 84 milioane de euro

                                                       (sursă de finanțare, investiție)

Centura Zalău Nord 8,7 km                POIM                    220 mil. lei

Aquapark                                            POR                      82 mil. lei

Extindere canalizare 24 km                A. Saligny             28 mil. lei

Modernizare drumuri comunale 14 km               AFIR                               23 mil. lei

Amenajare trotuar DN 1H 3,7 km       A. Saligny             21 mil. lei

Extindere rețea de gaz în loc. Gârceiu și Cristur      A. Saligny        2,6 mil. euro

Creșă cu prog. prelungit         Min. Dezvoltării       1,6 mil. euro

Dotarea școlilor din comună        PNRR         760.000 lei

Complex sportiv 4 ha                         CNI                       11 mil. lei

Reabilitare drumuri 8 km                    A. Saligny             16 mil. lei

Extindere rețea apă                             CAS, ABAST       5 mil. lei

Reabilitare cămine culturale               CNI                       2,3 mil. lei

Digitalizare servicii publice                POR                      2 mil. lei

Dotare cabinet medical de familie       PNRR

Cum a apărut ideea aquaparkului?

„Crişeniul se află pe o pungă de gaz metan, din foraj iese apă cu gaz, iar din această combinaţie rezultă proprietăţi unice. În 2015, comuna a pierdut licenţa de exploatare a apei geotermale de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, însă a redobândit-o. Institutul Naţional de Balneoclimatologie ne-a certificat calităţile apei: sodică, clorurată, hipotonă. Aceasta se pretează reumatismului, afecțiunilor locomotorii (fracturi, entorse, luxații), afecţiunilor neurologice periferice cronice. Desigur, ne-am dori să exploatăm energetic și zăcământul de gaz”, spune primarul Călin Morar.

Parcul acvatic este programat pe amplasamentul fostului teren de fotbal.

„La noi, în primărie, 5-6 oameni gestionează proiecte de zeci de milioane de euro. Trebuie să gândești foarte bine bugetul pentru că, din dorința de a face mult într-un timp foarte scurt, riști să duci comuna într-o direcție nedorită. E un proiect foarte mare, pe 3,5 ha, însă avem tot sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Aquaparkul se va lega ombilical de Varianta Ocolitoare Zalău Nord pentru că trebuie gestionată intrarea/ieșirea ușoară a până la 1.000 de oameni pe zi. ADRNV vine cu finanțare de 50%, restul de bani trebuie să îi obținem noi”, a spus Morar.

Consiliul Județean a inclus proiectul în strategia de dezvoltare durabilă a Sălajului. Îl vrea realizat în parteneriat public-privat, pe fonduri UE, dar pretinde majoritatea în consiliul de administrație. Studiul de fezabilitate a fost realizat de biroul de arhitectură Pro Art Oradea, cel care l-a întocmit și pe cel pentru Nymphaea, în Bihor. Proiectul prevede, pe fostul teren de fotbal al comunei, un bazin acoperit pentru 650 persoane, mai multe bazine cu tobogane la exterior, zonă VIP de 35 persoane, spații verzi. Pe locul vechiul ștrand va fi amenajată o parcare de 280 de locuri.

Atracție pentru zălăuani

Primăria Crișeni a cerut avizul Agenției de Protecție a Mediului Sălaj, ultimul document înaintea trimiterii cererii de finanțare la ADRNV, sperând să finalizeze aquaparkul în 2025. Diriguitorii comunei spun că deschiderea parcului acvatic va aduce mulți oameni în zonă, iar în jurul acestui obiectiv se vor dezvolta puternic turismul, industria hotelieră, comerţul cu produse locale. Comuna grupează acum peste 1.000 de case, cu o estimare de încă 700 de locuințe noi în următorii 10 ani. Mulți zălăuani se mută din blocurile orașului industrial și își fac case lângă dealurile și pădurile verzi ale Crișeniului. Prețurile la terenurile de construcție au săltat deja foarte mult, iar primăria se vede nevoită să investească în servicii sanitare, educaționale și administrative.

Varianta Ocolitoare Zalău – Crișeni – Hereclean (8 km), alternativă la descongestionarea traficului pe Drumul Național 1H, se afla la stadiul de desemnare a câștigătorului pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Proiectul e estimat la 44 de milioane de euro, cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

„Se prevede fluidizarea traficului în Zalău, la intrarea dinspre Crișeni, pe DN 1H, la ieșirea spre Hereclean, în interiorul localităților Crișeni și Hereclean și scoaterea traficului greu din Crișeni, realizând legătura cu primul tronson al Centurii Zalău”, a explicat directorul Zonei Metropolitane Zalău, Cristian Taloș.

În consecință,  aquaparkul ar beneficia de conexiune, prin Centura Zalău Nord și Centura Zalău I, la A3, prin tunelul Meseș, către județele Cluj și Bihor.

Noul stadion, cu nocturnă, de 500 locuri, va apărea la ieşirea spre Hereclean. E integrat într-un complex sportiv de 4 ha, cu sală de sport multifuncțională de 180 locuri, bază de pregătire, parc, terenuri sintetice, sală de bowling, terenuri de tenis și minibaschet. Proiectul de 11 milioane lei e prevăzut pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Comuna a demarat și un proiect DigiRural, de 2 milioane lei, finanțat prin ADRNV. Va digitaliza componente de siguranță publică, protecție împotriva incendiilor, identificarea terenurilor prin satelit (informații despre categoria de folosinţă, suprafaţă, utilităţile din zonă).

4 thoughts on “Crișeni, comuna cu aquapark de 21 de milioane de euro

  1. Ar fi mai OK de finalizat canalizarea cat mai repede. Sa fie și funcțională , ca e focar de infecție Criseniul.Oriunde mergi miroase a dejectii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *