Criza de oxigen din spitale. Spitalul Județean spune că are un consum de oxigen și de 8 ori mai mare

Cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj are un consum de oxigen și de 8 ori mai mare

Într-un răspuns solicitat de Ziarul Monitorul de Sălaj, privind situația consumului de oxigen în spitalele din județul Sălaj, managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău, Rodica Albert ne-a răspuns că: „în ceea ce privește situația oxigenului în unitatea sanitară Spitalul Județean de Urgență Zalău, consumul acestuia a crescut foarte mult, de aproximativ 8 ori mai mult la secțiile exterioare și de aproximativ două ori mai mult în cadrul clădirii de pe strada Simion Bărnuțui nr. 67. Furnizorul a răspuns solicitării spitalului și aprovizionarea cu oxigen se efectuează în acest moment din 2 în 2 zile. Până în prezent nu am înregistrat dificultăți în acest proces. Precizăm de asemenea faptul că unitatea sanitară are puse în funcțiune 2 stocatoare de oxigen”, se arată în răspunsul semnat de managerul spitalului județean. 

Consumul de oxigen la spitalul din Șimleu a crescut de aproape 10 ori

„La Spitalual Orășenesc Șimleu Silvaniei nu avem stație de oxigen, dar administrarea de oxigen la pacienți se face prin concentratoare de oxigen și butelii de oxigen. Buteliile de oxigen le umplem zilnic de la SIAD Zalău și Uzina de Oxigen Satu Mare. Până în prezent nu am întâmpinat probleme cu aprovizionarea. Zilnic consumăm aproximativ 40 de butelii de oxigen, pe care le și reîncărcăm. Înainte de pandemie, într-o lună normală, aveam costuri cu oxigenul aprox. 6.000 lei pe lună, iar în luna octombrie 2021 am avut un cost de 51.000 lei”, ne-a transmis doamna manager, Marcela Coltău.

Cel mai tânăr pacient cu COVID internat în cadrul secției de pediatrie la Spitalul Șimleu este un bebeluș de 2 săptămâni transferat de la spitalul județean din Zalău.

Spitalul din Jibou consumă în două săptămâni peste 350 de litri de oxigen

„În acest moment avem 50 de concentratoare de 5 și 10 litri, mai așteptăm să primim încă două concentratoare de 10 litri. Avem 7 butelii de oxigen pline de 50 litri și încă 4 butelii de câtre 5 litri. Oxigenul îl aducem de la Uzina de Oxigen Satu Mare. În ultimele două săptămâni nu am întâmpinat probleme cu livrarea de oxigen. Consumul este foarte mare în această perioadă. Dacă înainte de pandemie, 3 butelii ajungeau 3 luni de zile, în această perioadă consumăm 7 butelii de 50 de litri în două săptămâni. Cheltuielile cu energia electrică a crescut foarte mult, pe lângă faptul că energia s-a scumpit, consumul este foarte mare. Tocmai din acest considerent am renunțat la utilizarea TV, radio și orice alte aparate consumatoare de energie electrică, doar strictul necesar concentratoare de oxigen, lâmpi, etc. din saloane. Dacă înainte pe o secție funcționau 3 concentratoare, acum avem 20”, a declarat Corina Micle, managerul spitalului din Jibou. 

Premierul Cîțu s-a întâlnit, joi, cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU. El a cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.

„Am identificat câteva soluții pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuțiilor cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID și, pentru că stocarea și distribuția reprezintă, în prezent, marea problemă, am identificat o soluție și aici. Detaliile le vor da specialiștii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice”, transmite Florin Cîțu.

Premierul interimar precizează că pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, a cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.

„Așa cum este firesc să ai soluții de rezervă, având în vedere că multe unități sanitare dispun în prezent de o singură sursă. Mulțumesc producătorilor de oxigen pentru efortul din această perioadă, pentru deschidere și propuneri”, conchide Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *