Curtea Constituțională scoate din nou SRI din dosarele penale

Curtea Constituțională (CCR) a decis miercuri că este neconstituțională legea de aprobare a ordonanței din 2016 care prevedea că SRI poate fi organ special de cercetare penală și poate pune în executare mandatele de supraveghere tehnică în cazul infracţiunilor contra securităţii naţionale prevăzute în Codul penal şi a infracţiunilor de terorism, informează HotNews.ro.

De asemenea, CCR a declarat neconstituționale articolele pe această temă din ordonanța amintită care este în vigoare și care a fost emisă de Guvernul Cioloș, în mandatul ministrului Justiției, Raluca Prună.

La vremea respectivă, Guvernul a modificat prevederi din Codul de procedură penală, legea 304 de organizare judiciară și Legea SRI ca urmare tot a unei decizii a Curții Constituționale care declara neconstituțional articolul din Codul de procedură penală pe baza căruia SRI putea face supravegherea tehnică la cererea procurorului. Mai exact, era vorba de sintagma „alte organe specializate ale statului” despre care magistrații constituționali spuneau că nu respectă Constituția și este neclară, pentru că nu spune explicit la cine se referă.

La șase ani distanță, miercuri, CCR a decis cu majoritate de voturi că legea de aprobare a ordonanței este neconstituțională, precum și mai multe dispoziții din OUG care este în vigoare în acest moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *