Deputatul PSD Florian Neaga s-a întâlnit cu ambasadorul Republicii Tunisiene în România

Demersul diplomatic parlamentar este un mijloc important de aprofundare a relațiilor cu alte state, spune parlamentarul social-democrat Florian Neaga.

„În calitatea de președinte al Grupului de prietenie cu Republica Tunisiană din Parlamentul României, am avut o întâlnire luni, 14 februarie, la sediul Ambasadei Republicii Tunisia în România, cu E.S. doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul Republicii Tunisiene în România”,transmite deputatul Neaga.

În cadrul întrevederii au fost evidențiate bunele relații dintre România și Tunisia, dar și dorința extinderii cooperării în plan bilateral în mai multe domenii: educație, cultură, securitate, apărare, sănătate, justiție, economie, muncă, sport.

„Am subliniat importanța diplomației parlamentare, care are un rol deosebit în procesul de dezvoltare a relațiilor cu Tunisia, unul dintre principalii parteneri ai României în regiunea Africii de Nord”, transmite deputatul PSD Florian Neaga.

E.S. Doamna Ambasador Raja Jhinaoui Ben Ali a mulțumit pentru sprijinul pe care statul român l-a oferit Tunisiei în timpul pandemiei, prin ajutorul umanitar acordat, care a constat în vaccinuri AstraZeneca, teste de diagnostic, diferite echipamente medicale, precum și o echipă medicală formată din 5 medici și 8 asistente medicale, și a menționat că situația epidemiologică s-a îmbunătățit în ultima perioadă. De asemenea, Excelența Sa a menționat importanța sprijinirii Tunisiei în continuare, mai ales în contextul actualei situații politice și economice cu care se confruntă statul tunisian.

S-a menționat și importanța numirii, în octombrie 2021, a unei femei în funcția de premier al guvernului tunisian, pentru prima dată într-un stat arab, cât și importanța reformelor democratice propuse de către noua echipă guvernamentală. De asemenea, s-a discutat despre importanța organizării, în noiembrie anul curent, la Djerba, al celui de-al 18-lea summit al Francofoniei, cu tema ”Conectivitate în diversitate: digitalul, vector de dezvoltare și de solidaritate în spațiul francofon”. În plus, ambele părți au convenit organizarea unei întâlniri între Grupurile de prietenie din Parlamentele celor două țări, odată ce se va forma viitorul Parlament al Republicii Tunisia, după alegerile ce vor fi organizate în viitor.

Ambasada Republicii Tunisia este implicată în mai multe proiecte pe parcursul acestui an, în domeniul educației, culturii, sănătății, muncii, colaborării dintre diferite localități din țările noastre, inclusiv pregătirea pentru celebrarea a 60 de ani de relații diplomatice între România și Republica Tunisiană, care va avea loc anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *