DSVSA prezintă situația epidemiologică la nivelul județului Sălaj

În perioada 28 ianuarie – 16 februarie s-au stins un număr de două focare PPA la porcul domestic în Fildu de Jos (8 porci), Zalău cartierul Ortelec (13 porci). În prezent avem  două focare active (16 porci), ambele în Zalău Valea Ciurenilor preconizate a fi stinse în 3 martie 2022.

Inspectorii DSVSA efectuează în acest sens operațiunea de examinare clinic a tuturor porcinelor din 17 localități  ( zonă de supraveghere ) în total 2350 porcine din 752 de exploatații.

La data de 18 februarie inspectorii DSVSA Sălaj intervin la un focar de voroză la albine în Jibou în vederea declarării și combaterii bolii.

Controale în desfășurare:

– evaluarea în vederea încadrării în grupe de risc PPA – 15 ferme de porci

– controale la 4 centre colectare animale vii pe tematica condițiilor de funcționare raportat la condițiile existente la momentul autorizării, efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare obligatorii și modalitățile de certificare aanimalelor destinate comerțului intracomunitar și exportului.

Situația Pestei Porcine Africane (PPA) la mistreț:

În perioada 01.01 – 10.02.2022 s-a diagnosticat 14 cazuri de PPA toate la mistreț vânați din fondurile de vânătoare: Dragu 1, Panic 1, Traniș 2, Gîlgău 1, Zalha 1, Carastelec 3, Cormeniș 1, Lapiș 1, Tusa 2, Cliț 1.

La bovine sunt active un focar de leucoză enzootică la Pericei ( 1 cap din 48 existente ), un alt focar de TBC la bovină în Aghireș ( 1 cap din 4 existente ), cu mențiunea că acestea au fost scoase din efectiv prin sacrificare la abator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *